Zákon začal platit na konci loňského května. Prvních 90 dní ministerstvo zdravotnictví garantovalo bez pokut, hygienici tak řešili prohřešky proti novému zákonu domluvou. Do konce března provedli 10 810 kontrol a udělili 423 pokut za celkem 311 tisíc korun. Nejčastěji vyráželi kontroloři do ulic v Moravskoslezském kraji a nejvíce vybrali na pokutách v Ústeckém kraji. Informoval o tom senátor Jaroslav Malý (za ČSSD) v tiskové zprávě. 

Ilustrační foto.
Protikuřácký zákon zůstává stejný. Vláda odmítla jeho zmírnění

"Ačkoliv mohou provozovatelé kontrolovaných živností dostat za nedodržení zákona pokutu až 50 tisíc korun, byla průměrná výše pokuty jen 735 korun. Řadu drobných nedostatků bylo možné řešit jen nepeněžní sankcí, tedy napomenutím," okomentoval výsledky kontrol senátor Malý.

Podle pracovníků hygienických stanic by bylo vhodné v zákoně přesněji definovat vnitřní prostor provozovny a vyjmout z výjimek takzvané dočasné stavby, protože provozovatelé podle Malého obcházejí zákon tím, že nechávají své provozovny zkolaudovat jako dočasné.

Za problematickou považují také povinnost provozovatele vyzvat kuřáka, aby přestal nebo odešel. Hospodskému k omluvě stačí říct, že ho host neuposlechl. Obcházením zákona jsou také účelově zakládané soukromé kluby na místě původní restaurace. "Pokud provozovatel svůj podnik odhlásí ze živnostenského rejstříku a ukončí podnikatelskou činnost, je prakticky nekontrolovatelný," upozornil senátor.

Stanislav Šulc.
Komentář Stanislava Šulce: Kéž zákaz kouření vydrží aspoň pět let

Za kouření v místech, kde je zakázáno, hrozí kuřákovi s novým zákonem pokuta až 5000 korun. Pokutu 10 tisíc korun může dostat právnická osoba za neoznačení provozovny zákazem kouření. Pokutu až 50 tisíc korun může dostat provozovatel za nevyzvání kuřáka, aby cigaretu uhasil nebo odešel. Až 300 tisíc korun pak může zaplatit majitel, který nevykáže podnapilého mladšího 18 let.

Zákon kromě kouření v restauracích, zoo, nemocnicích, na letištních nebo na dětských hřištích upravuje prodej tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek a alkoholu. Kontrolovat jeho dodržování mohou i strážníci a policisté, potravinářská či obchodní inspekce, inspektoráty práce a živnostenské úřady.

Nová legislativa má i řadu kritiků. Zabýval se jím i Ústavní soud, který zákaz kouření v restauracích nezrušil, a návrh na jeho zmírnění začala minulý týden projednávat sněmovna. Vznikly také petice na jeho podporu i zmírnění. Předběžná data z nemocnic ukazují pokles počtu hospitalizací kvůli srdečním příhodám a astmatickým záchvatům asi o deset procent.

Ilustrační foto.
Poslanci se přeli o protikuřácký zákon. Došlo na srovnání se sexem