Aktuální kauza Čapí hnízdo a hlavně návrh poslance ČSSD Jana Chvojky na zpřísnění zákona o střetu zájmů míchají kartami dříve, než se kampaň rozběhla. Její tón udá zítřejší sněmovní schůze, na níž Andrej Babiš vysvětlí okolnosti osm let starého převodu akcií ZNN Agro Pelhřimov ze skupiny Agrofert na Farmu Čapí hnízdo, jejich anonymizaci a opětovný návrat do holdingu přes firmu Imoba.

Čapí akcie

Jisté je, že držitelem anonymních akcií nebyl kmenový právník Agrofertu Václav Knotek. „Zastupoval akcionáře, ale rozhodně nedržel akcie Farmy Čapí hnízdo," řekl včera Andrej Babiš Deníku. Jeho projev před poslanci prý bude stručný a jednoznačný. A určitě nebude kajícný. „Proč by měl být? Nic jsem neprovedl, neukradl a nikoho nepodvedl," zdůraznil. Pokud na něj budou tlačit hlavně lidovci, práskl by zřejmě dveřmi a z vlády odešel. Kdyby se pak už jen v roli šéfa ANO naplno zapojil do kampaně, dostala by zcela jinou dimenzi.

Současní kandidáti hnutí ANO totiž nevynikají ničím, co by voliče extra přitahovalo. Pozoruhodné je snad jen to, že v čele pěti listin jsou ženy, tři poslankyně a dvě náměstkyně ministrů. O podobné feminizaci kandidátek si v ČSSD mohou nechat jen zdát, přestože podle stanov se letos poprvé musí o přízeň voličů ucházet aspoň 40 procent žen. To sice regiony respektují, ale ženy umisťují až do druhé poloviny či dokonce poslední třetiny soupisek. Pouze ve Zlínském kraji se o hejtmanský post uchází bývalá senátorka Alena Gajdůšková a na druhém místě pardubické kandidátky figuruje náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková, stejné místo drží i Lenka Kadlecová v Libereckém a Taťána Valentová Nersesjan ve Zlínském kraji.

V sociální demokracii letos poprvé procházejí navržené listiny schvalováním všech členů daného regionu. Jako první poslali jihomoravští sociální demokraté do volebního klání Michala Haška, který získal 64,8 procenta hlasujících. Podobnou podporou se nemůže pyšnit současný pardubický hejtman Martin Netolický. I jeho členové ČSSD v regionu vyslali do boje 
o hejtmanské křeslo, obdržel ale jen 53,3 procenta hlasů. Lídrem Královéhradeckého kraje je proděkan Filozofické fakulty zdejší univerzity Jiří Štěpán. Až na třetím místě figuruje výrazný senátor a bývalý státní zástupce Miroslav Antl. Jedničkou ODS je tady krajský policejní šéf Martin Červíček, který kvůli volbám svlékne uniformu.

Osobnosti v pozadí

Antlovi by ovšem do hejtmanské židle mohly pomoci preferenční hlasy. „Osobně nevěřím, že by mne občané znovu posunuli na první místo, neboť mi po volbách v roce 2012 mnozí vyčítali, že jsem se nestal hejtmanem. Marně jsem jim vysvětloval, že jsem předem deklaroval svoji vůli věnovat se plně senátorské práci coby předseda ústavně-právního výboru," sdělil Antl Deníku. Kvalitní osobnosti získali Starostové a nezávislí. Respektovaná šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová figuruje na druhém místě středočeské listiny hned za oblíbeným starostou Kolína Vítem Rakušanem. Za lidovce se jim postaví příbramský exstarosta Josef Vacek.

Krajské volby budou i testem demokracie. Zajímavé bude sledovat, jak dopadne lídr Úsvitu-BPI Martin Konvička v Jihočeském kraji, nebo odsouzený vrah a extremista Vlastimil Pechanec, který kandiduje za DSSS v Pardubickém kraji. Poutavý bude též zlínský souboj, kde je jedním z favoritů vsetínský starosta Jiří Čunek z KDU-ČSL.

Politici