Počet covidových pacientů v úterý klesl na 7580. V pondělí jich podle revidovaných dat bylo více než 8000. V těžkém stavu je s koronavirem v nemocnicích 1717 lidí, ve srovnání s předchozím dnem je to pokles o 67 těžkých případů.

S nákazou novým koronavirem dosud v zemi zemřelo 26 421 lidí. Na úterý připadá zatím 85 úmrtí. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Méně než sto zemřelých s covidem za jeden den bylo v Česku naposledy 20. prosince, tedy před více než třemi měsíci. V březnu byl naopak denní počet obětí několikrát vyšší než 200.

Nákup v supermarketu v Hradci Králové
Prodejci kritizují uzavření obchodů na Velký pátek. Hrozí fronty a shlukování

Snížit vysokou úmrtnost a zamezit těžkým průběhům nemoci by mělo očkování, které začalo 27. prosince. Zdravotníci od té doby podali 1 611 172 dávek vakcíny, z toho zhruba 36 600 v pondělí. Obě potřebné dávky zatím dostalo 464 836 lidí.

Rada vlády pro zdravotní rizika v úterý podpořila posunutí termínu druhé dávky očkování proti covidu. které už dříve avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a prosazoval i její člen epidemiolog Petr Smejkal. Vakcíny Pfizer a Moderna se budou nově registrovaným podávat po 42 dnech.

Podíl pozitivních případů odhalených preventivním testováním v úterý činil 0,76 procenta. U takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky covidu, byl podíl pozitivních testů zhruba 30 procent. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, bylo v úterý pozitivních 15,27 procenta testů. Ve všech třech případech byly podíly pozitivních vzorků zhruba stejné jako v úterý před týdnem. 

Nákaza se nyní nejvíce šíří na severu Čech

Nákaza se nyní nejvíce šíří na severu Čech. Na Českolipsku a na Mostecku v uplynulých sedmi dnech zaznamenali shodně 539 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na Děčínsku to bylo 534 případů na 100 tisíc obyvatel. Naopak relativně nejlepší situace je na Chebsku, kde bylo v uplynulém týdnu 63 nakažených na 100 tisíc obyvatel. V žádném jiném regionu se tento údaj pod sto případů nedostal.

Vakcína firmy Moderna. Ilustrační foto
Druhá injekce až za 42 dní. Interval mezi dávkami očkování se prodlouží

Rizikové skóre protiepidemického systému PES je čtvrtý den na 59 bodech ze sta možných. Index tak odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti, vláda už se ale systémem neřídí. Všechny čtyři sledované parametry se od úterý zlepšily.

Reprodukční číslo ale kleslo jen nepatrně, po zaokrouhlení zůstává na hodnotě 0,85. Číslo udává, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí dalších lidí, hodnota pod jednou značí zpomalování epidemie. Systém PES se má dočkat změn, kritériem bude mimo jiné počet nově nemocných na 100 tisíc obyvatel a zřejmě i procento pozitivních testů na covid-19.

Od loňského začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 1 532 332 lidí. Více než 1 366 000 z nich se z nemoci vyléčilo.