Online reportáž

Zhruba se tak naplnila týden stará prognóza Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), podle níž by se Česko mohlo dostat na 3000 případů nákazy na konci března. První tři případy onemocnění české úřady oznámily 1. března.

Infikovaných osmdesátníků a starších pacientů je v České republice už téměř osm desítek.
Koronavirus v Česku: Kde je nejvíc nakažených ve věku nad šedesát let?

V neděli činil denní nárůst nemocných 160 případů, v sobotu 262, v pátek dokonce 373. Přes víkend ale klesal počet provedených testů na koronavirus. Počet testů provedených během pondělí by ministerstvo mělo zveřejnit kolem 09:00.

Mrtví s koronavirem

Počet oznámených úmrtí na nemoc COVID-19 se v úterý zvýšil o jednu oběť. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně dnes ráno zemřela pacientka. Ženu narozenou v roce 1946 nemocnice přijala v sobotu, do Brna pacientku poslala opavská nemocnice, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská. 

V pondělí zemřelo sedm lidí s koronavirem. V neděli ministerstvo zdravotnictví informovalo o pěti úmrtích, v sobotu o dvou. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) všichni zemřelí trpěli dalšími chorobami nebo byli ve vyšším věku. Vyléčených během pondělí přibylo 14.

Největší počet potvrzených případů COVID-19 je z Prahy, víc než čtvrtina. Hlavní město má také největší počet případů v přepočtu na obyvatele, na každých 100 tisíc obyvatel zde připadá zhruba 60 lidí s nemocí. Následuje Olomoucký kraj a Karlovarský kraj. Nejméně je nemoc rozšířená v Jihočeském a Jihomoravském kraji, kde je na 100 tisíc obyvatel méně než 15 případů.

Soňa Adamcová z Masarykovy univerzity pracuje 20. března 2020 v brněnských laboratořích Středoevropského technologického institutu (CEITEC MU). Univerzita dostala od Státního zdravotního ústavu povolení analyzovat vzorky na přítomnost koronaviru
Nová naděje pro pacienty s koronavirem: lékaři jim nasazují přípravek Plaquenil

V nemocnicích skončilo podle údajů k neděli 29. března 277 lidí s nemocí COVID-19. Zhruba pětina z nich byla podle údajů na webu ministerstva ve vážném stavu. Téměř čtvrtina z hospitalizovaných se z nemoci vyléčila, nebo byla propuštěna do domácí karantény.

O opatřeních k omezení dopadů šíření nového typu koronaviru bude dnes znovu jednat vláda. V pondělí prodloužila do 11. dubna omezení volného pohybu lidí, uzavřeny zůstanou do soboty o velikonočním víkendu restaurace a část prodejen.

Vláda v pondělí také schválila změnu v čele Ústředního krizového štábu, který řídí kroky proti šíření epidemie koronaviru. Po epidemiologovi Romanu Prymulovi převzal jeho vedení s okamžikem schválení ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Chytrá karanténa

Na jihu Moravy začalo testování takzvané chytré karantény. Ta funguje na principu sledování pohybu nakaženého člověka za posledních pět dní za pomoci údajů z chytrého telefonu či platebních karet. Díky tomu mohou hygienici snáze sledovat, s kým se mohl pacient setkat. Projektu se bude věnovat šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.  

Podle Prymuly byl Jihomoravský kraj vybrán, protože je středně zatížen koronavirovou nákazou. Během tohoto týdne chce zjistit, zda bude možné projekt zavést na celém území ČR.

Lyžování na Kaprunu
Bez lyžování i peněz. Čechy kvůli koronaviru „vypekl“ rakouský hotel

Odmítl, že by se nově vzniklý centrální řídící tým duplikoval s krizovým štábem, protože bude řešit zdravotnickou problematiku, zabývat se bude veškerými epidemiologickými opatřeními, které bude navrhovat vládě. O potřebnosti zřízení odborného týmu je přesvědčen i Hamáček.

Tento týden by podle Prymuly měla naběhnout hlavní kapacita pracovišť pro testování na nový typ koronaviru, aby se Česká republika přiblížila 10 tisícům vzorkům denně. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou ambice provádět denně až 20 tisíc testů.
Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník