Z testovaných mělo covid-19 ve čtvrtek 0,81 procenta, méně než ve středu a zhruba stejně jako v úterý. Testů bylo ve čtvrtek provedeno 7071, za den nejméně v tomto týdnu. Celkově jich je 293 992 včetně opakovaných testů u stejného člověka.

Koronavirus - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Jak vláda pomůže firmám? A jak postupuje projekt chytré karantény?

Od čtvrtečního večera přibyli tři vyléčení, počet úmrtí s covidem-19 stoupl o jedno. V Česku je aktuálně 3392 nakažených. Dál klesá počet lidí, kteří jsou s nemocí hospitalizováni. Ke čtvrtku jich je 258, 46 pacientů z nich bylo v těžkém stavu. Pod 50 jejich počet klesl poprvé od 27. března.

Čtvrteční přírůstek nakažených je nižší než ve středu se 78 a v úterý se 77 novými případy. V pondělí ale lékaři a hygienici odhalili jen 38 nových infikovaných. O předchozím víkendu byla čísla ještě nižší, méně se ale také testovalo.

Podle počtu případů nemoci je nejhorší situace v Praze, kde jich bylo odhaleno už víc než 1800. Následuje Moravskoslezský kraj s 1139 nemocnými. Naproti tomu na Vysočině se dosud nakazilo 177 a v Jihočeském kraji 179 lidí.

Nejvíce nakažených na 100 tisíc má Karlovarský kraj

Jižní Čechy tak jsou na tom nejlépe podle počtu infikovaných na 100 tisíc obyvatel, který je nižší než 28. Nejvíce zasažený je Karlovarský kraj s více než 142 lidmi s prokázaným covidem-19 na 100 tisíc obyvatel.

V hlavním městě je také nejvíc úmrtí s touto nemocí, lékaři jich zde zaznamenali 90. S odstupem druhý je Moravskoslezský kraj se 40 zemřelými. Jediné úmrtí, což je mezi regiony nejméně, má nadále Zlínský kraj.

Požadavek na uvolňování cest k sousedům přes hranici podpořili v první květnový den skupiny zastupitelů a dalších účastníků ze Znojma a Retzu na hraničním mostě přes Dyji v Hardeggu.
Zdlouhavé hraniční kontroly? Pendleři: V Rakousku jsou důslednější a kratší

První tři případy nemoci covid-19 byly v Česku zjištěny 1. března, první úmrtí je z 22. března. Podle předběžných výsledků studie kolektivní imunity, které byly zveřejněny ve středu, je v české populaci velmi nízký počet nakažených covidem-19, je se kolem jednotek promile. Při studii se testovalo v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku.