V současné době má covid-19 v Česku podle epidemiologů jen lokální ohniska, zejména v Moravskoslezském kraji a Praze, kde se mimo jiné potvrdila nákaza u náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). V pondělí si naměřil zvýšenou teplotu 37,8 stupně a následně vyhledal lékaře a šel na testy. Hygiena bude kontaktovat všechny, kteří se s ním setkali. Hlubuček se v pondělí účastnil několikahodinového jednání městské rady.

V Moravskoslezském kraji je ohniskem nákazy Důl Darkov, v souvislosti s ním hygienici evidují 495 nakažených. Krajská hygienická stanice v Ostravě nařídila plošné testování zaměstnanců společnosti OKD. Dnes ráno začalo u pracovníků Dolu ČSM Sever a Dolu ČSA. V dalších dnech se bude testovat i v areálu Dolu Darkov. V OKD pracuje asi 8400 lidí.

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.
Koronavirus na pražském magistrátu: do karantény půjde až 50 lidí

Nejvíce zasaženou oblastí v Česku je Praha, kde laboratoře dosud odhalily 2344 nakažených, z toho se necelých 1500 už vyléčilo. Na 100 tisíc obyvatel připadá v hlavním městě 177 nakažených, následuje Karlovarský kraj s téměř 166 nakaženými na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejlépe na tom jsou jižní Čechy, kde je na 100 tisíc obyvatel necelých 30 případů nákazy.

Nejvíce úmrtí, téměř stovku, zaznamenalo ministerstvo v hlavním městě. Poslední úmrtí s covidem-19 v Česku jsou z úterý, kdy zemřeli dva nakažení pacienti.

Laboratoře v úterý provedly téměř 3600 testů, o necelou stovku více než v pondělí. Poměr nakažených k počtu testů činil 1,31 procenta, v pondělí to bylo 1,14 procenta. O víkendu se pohyboval kolem tří procent, což bylo ovlivněno výrazným poklesem provedených testů.