V Česku se podle údajů hygienických stanic nakazilo 83 procent nemocných, zbytek v zahraničí, zejména v Rakousku a Itálii. Většinu nakažených stále tvoří muži, ale jejich podíl se snížil. Nejvíce lidí s nemocí COVID-19 je ve věku mezi 45 a 54 lety, téměř pětina. Na děti do 14 let připadá zhruba 5,5 procenta. Seniorů nad 65 let, kteří jsou považováni za koronavirem nejvíce ohroženou skupinu, je mezi nemocnými téměř 17 procent.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)
Hamáček chce prodloužit nouzový stav o 30 dní. Zvýší pravomoce policie

České laboratoře dosud provedly více než 55 tisíc testů. Největší počet pozitivních výsledků dosud zaznamenali hygienici v Praze, Středočeském kraji a Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně pacientů s koronavirem hlásí Královéhradecký a Jihočeský kraj.

Druhou oběť koronavirové nákazy ve středu ohlásil litoměřický Domov U Trati, kde chorobou covid-19 onemocnělo 52 seniorů. „Jednalo se o klienta (ročník 1935), který trpěl větším množstvím různě závažných chorob a přidružených zdravotních komplikací. Koronavirus tak nebyl hlavní příčinou úmrtí,“ uvedl ředitel centra Jindřich Vinkler.

Také Olomoucký kraj dnes oznámil úmrtí druhého pacienta s koronavirem. „V úterý 31. března zemřel v prostějovské nemocnici na oddělení ARO v pořadí druhý pacient, u něhož bylo rovněž prokázáno onemocnění covid-19. Pacient ročníku narození 1939 byl vážně nemocný a virová nákaza jeho stav ještě zhoršila,“ informovala mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Pozitivní zprávou je klesající hodnota reprodukčního čísla R, které udává rychlost, s jakou se nákaza šíří. „Na začátku jsme použili reprodukční číslo 2,6. Nově od března odhadujeme, že první vlna opatření reprodukční číslo snížila na 1,32 a omezení volného pohybu na 1,1,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Podle mimořádného opatření vlády má nově pro seniory nakažené koronavirem v každém kraji vzniknout 60 lůžek na každých sto tisíc obyvatel. Informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. 

Infikovaných osmdesátníků a starších pacientů je v České republice už téměř osm desítek.
Koronavirus v Česku: Kde je nejvíc nakažených ve věku nad šedesát let?

Epidemiolog Roman Prymula dnes uvedl, že plošné testování populace se zatím nechystá. Krizový štáb však hodlá testovat takzvanou promořenost v Praze, a to na vzorku 5000 osob. „Bude to jednorázové testování. Potřebujeme získat průřez populací, abychom měli přehled, kdo nemoc prodělal,“ uvedl ve vysílání České televize. Testování bude podle ČT provádět 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

Dodávky zdravotnických potřeb z Číny pokračují

Na letišti v Pardubicích dnes přistál další obří letoun An124 Ruslan se zásobou zdravotnického materiálu z Číny. Zhruba 45 tun nákladu podle České televize rozveze 30 nákladních vozů do skladů Správy státních hmotných rezerv.

Ministerstvo vnitra dosud odběratelům, mezi které patří kraje, hasiči či policisté, rozdělilo téměř pět milionů respirátorů, více než 24,5 milionu roušek či 167 tisíc ochranných obleků.

Prodloužení nouzového stavu

„Nouzový stav je jediný režim, v jakém jsme schopni zvládnout tuto krizovou situaci,“ prohlásil dnes po zasedání krizového štábu jeho předseda Jan Hamáček, který vládě navrhl prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Doplnil, že plánuje vládě předložit také zákon, který by zvýšil pravomoci policie. 

Koronavirus - Ilustrační foto
Ministerstvo zveřejnilo žádost na ošetřovné pro živnostníky. Kdo může žádat?

„Pokud někdo poruší vládní nařízení, jejich vymahatelnost je v čase velmi problematická. Pokud je to podle zákona o ochraně veřejného zdraví, tak to řeší hygiena, pokud je to podle krizového zákona, tak to řeší správní orgán,“ řekl ministr vnitra.

„Pokud bude někdo přistižen na předzahrádce, jak ve skupině popíjí pivo, tak policie jim tam rozdá desetitisícové pokuty a je po problému,“ řekl také Hamáček. „Je to velmi silný nástroj, který tady chyběl,“ dodal.

Mírnější podmínky pro hypotéky

Česká národní banka reagovala na krizi způsobenou koronavirem uvolněním podmínek pro získání hypoték. „V minulosti jsme reagovali na uvolněné úvěrové standardy a nadměrně optimistická očekávání zpřísněním hypotečních ukazatelů. Teď, kdy je ekonomika zasažená pandemií koronaviru, se ale mohou stát takto nastavené úvěrové standardy nadměrně přísnými. Proto jsme učinili naše dnešní rozhodnutí,“ uvedl guvernér Jiří Rusnok. 

Ilustrační snímek
Dostupnější hypotéky. ČNB zmírnila limity tří úvěrových ukazatelů

Výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti bude nově 90 procent místo dosavadních 80 a poměr celkové dluhové služby a čistého měsíčního příjmu žadatele o úvěr vzroste z dosavadních 45 na 50 procent. Ruší se navíc limit poměru výše dluhu a čistého příjmu žadatele.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník