Dnes se zase ministr pozastavil nad množstvím lidí v Praze, kteří "v jednu chvíli na jednom místě" slavili tradiční svátek svatého Mikuláše. Zřejmě tím měl na mysli Staroměstské náměstí, kam jako obvykle zamířili lidé na mikulášské oslavy. Na hodnocení situace se bude ptát primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) i vedení pražské policie. Na twitteru napsal, že oslavy Mikuláše se povedly a všichni se dobře bavili.

"Ale já mám strach. Stovky až tisíce lidí v jednu chvíli, na jednom místě. Budu se ptát pražského primátora Zdeňka Hřiba i vedení pražské policie, jak situaci vyhodnotili oni," uvedl Blatný.

Test návštěvníka v domově seniorů
Epidemie znovu nabírá na síle. Rizikové skóre PES vystoupalo do čtvrtého stupně

Už v sobotu požádal ministra vnitra i policejního prezidenta o zpřísnění kontrol a vyslovil se pro to, aby provozovatelé podniků porušující pravidla dostali pokuty v řádech milionů korun. Česko se nyní nachází na hranici mezi třetím a čtvrtím stupněm protiepidemického systému PES a při zhoršení situace podle Blatného hrozí, že se podniky, které byly znovu otevřené teprve ve čtvrtek, budou muset zavřít. K dnešku se protiepidemické skóre zvýšilo o sedm bodů na 64, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti.

"V průběhu sobotní noci jsme nezaznamenali vážnější problém související s nedodržováním vládních nařízení. Děkujeme provozovatelům za respektování zavírací doby a návštěvníkům za ohleduplnost," uvedla dnes policie.

Kontrolní akce na Stodolní

Například ostravští strážníci v sobotu znovu zopakovali kontrolní akci ve Stodolní ulici, která je oblíbeným zábavním místem krajské metropole. Odhalili jednu provozovnu, která měla otevřeno po 22:00. O páteční noci protiepidemická opatření porušili tři provozovatelé.

"Nebyla to shodná provozovna s předešlou nocí. Ty, která byly v pátek otevřeny, zavřely," uvedl mluvčí městské policie Jindřich Machů. Strážníci v noci v celé Ostravě zkontrolovali 166 provozoven. "Z toho jsme čtyři, včetně provozovny ve Stodolní ulici, oznámili správnímu orgánu, protože byly otevřené po 22:00," doplnil mluvčí.

První osobní návštěva klientky Domova seniorů v Prostějově přišla 5. prosince 2020 hodinu po poledni
Shledání po měsících samoty. Domovy pro seniory se otevřely návštěvám

Ve středních Čechách byly v noci na dnešek hlášeny menší problémy například v Mladé Boleslavi, kde strážníci vyjížděli ke konfliktu dvou mužů před jedním z barů. "Na místo byla vyslána hlídka, která po příjezdu celou šarvátku mezi muži okamžitě ukončila," uvedl ředitel městské policie Tomáš Kypta. Boleslavští strážníci v noci na dnešek také pokutovali člověka, který popíjel na ulici alkohol, a porušil tak městskou vyhlášku. Středočeští policisté podle mluvčí Michaely Richterové žádné problémy související s narušováním veřejného pořádku řešit nemuseli.

Mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka upřesnil informace k pátečnímu zásahu v brněnském klubu. "Když policisté na místo dorazili, produkce už nepokračovala a návštěvníci z podniku odcházeli. Policisté na místě řešili zejména roušky a rozestupy, další postup bude stanoven v pondělí," sdělil dnes ČTK Chaloupka.

Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Jan Blatný vystoupil na tiskové konferenci společně s premiérem Andreje Babišem 29. října v Praze.
Blatný: Situace je stabilizovaná, ale křehká. Varoval před lží ohledně očkování

Komplikace vznikly při odchodu hostů v šatně klubu. Vedení podniku 7. nebe se na své facebookové stránce svým návštěvníkům omluvilo za selhání jednoho z členů obsluhy, kvůli jehož chybě se prodloužilo vydávání oblečení ze šatny.

Stávající opatření 

Policie na Vysočině zkontrolovala v sobotu kolem 1200 restaurací, barů i stánků na adventních trzích. Nikde nezjistila, že by některé podniky porušily vládou předepsanou otevírací dobu. "Provozovatelé i hosté se chovali spořádaně," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Někde jen porušili lidé povinné nošení roušek.

Zdravotnice se starají o pacienty s covid-19
Úmrtí s covidem ubývá. Počet případů je ale větší než minulý týden

V současném třetím stupni pohotovosti mohly restaurace otevřít, musejí ale zavřít nejpozději ve 22:00. Hosté mohou obsadit jen polovinu kapacity podniku a u stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé. Při zhoršení situace na čtvrtý stupně by restaurace mohly fungovat jen přes výdejní okénka.