Rektor Univerzity Karlovy, lékař a profesor biochemie Tomáš Zima ve Výzvě všem, kteří rozhodují, již má Deník k dispozici, uvádí, že „volba mezi uvolněním drastických a doufejme krátkodobých opatření a dalším pokračováním karantény není volbou mezi penězi a životy, nýbrž mezi hypotetickými hromadnými oběťmi koronavirové infekce a jistými oběťmi ekonomického úpadku společnosti“.

Devastační dopady

Zima má velké obavy „z devastačních dopadů, kterými pokračující restrikce tvrdě a na dlouhou dobu zasáhnou každého občana, naši zemi a celou společnost“. Podle něj mohou způsobit obrovskou vlnu nezaměstnanosti, sociálního zmaru a existenčních problémů pro statisíce lidí, jejichž důsledky budeme řešit desetiletí. „Bohužel, i přes sílící zoufalá varování a katastrofické prognózy vývoje naší země a společnosti stále postrádáme kvalifikovaný plán státu, jeho strategii či alespoň odpovědi na základní otázky: Kdy a jak a jaká přijatá opatření skončí? A co bude dál? S čím mohou občané počítat?“ ptá se Zima.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Stát by měl pomáhat hlavně malým a středním firmám, říká Maláčová

Rektor UK a přednosta Ústavu lékařské chemie a laboratorní diagnostiky je přesvědčen, že by se co nejdříve měla uvolňovat karanténní opatření. Navrhuje mimo jiné do konce dubna zrušit většinu omezení s výjimkou hromadných akcí, chránění rizikových skupin (důchodci) a karantény pozitivně testovaných osob, navýšit na maximum testovací kapacity, zjednodušit podporu OSVČ, přijmout rychlá a nekomplikovaná a plošná opatření v daňové oblasti, zajistit možnost dlouhodobých odkladů splátek úvěrů na bydlení či nájmů a postupně uvolnit cestování alespoň do sousedních zemí s relativně nízkou úrovní nákazy do konce letošního května. Žádá také zveřejnit seznam všech položek a věcí včetně cen a částek, které stát ve stavu nouze nakupoval v objemu miliard korun bez výběrových řízení.

Srozumitelná strategie

„S těmito kroky je nutné rychle připravit jasnou a srozumitelnou strategii pro záchranu ČR pro další měsíce a roky, která bude výsledkem společné práce těch nejlepších expertů a špičkových odborníků v oblastech ekonomie, hospodářství a sociální politiky.

Žákyně ze Základní školy Vladislava Vančury v Praze-Zbraslavi v prázdné třídě na snímku pořízeném 10. března 2020
Školy otevřou v druhé půli května, řekl Plaga. Dva termíny přijímaček nebudou

Jsem přesvědčen, že jsme ve zcela zásadním okamžiku moderních dějin naší země. Teď je čas na zásadní rozhodnutí, která by ale neměla v žádném případě být v rozporu s Ústavou ČR a demokratickými principy,“ uzavírá rektor UK Tomáš Zima.

Text celé výzvy

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník