Například ve stotisícovém Hradci Králové náklady na údržbu zeleně každý rok dosahují zhruba 46 milionů korun, což představuje přibližně dvě procenta z dvoumiliardového rozpočtu města. Zhruba polovina peněz připadne na údržbu a sekání trávníků, péče o stromy vyjde na více než 11 milionů korun, řekla mluvčí radnice Magdaléna Vlčková. V minulých letech město ale také investovalo desítky milionů korun do rekonstrukcí parků.

Na úpravu parků a lesoparků, které jsou vyhledávaným cílem rodin s dětmi i sportovců, se některá města snaží získat dotace. Děčín nyní postoupil do druhého kola s žádostí o dotaci 25 milionů korun na obnovu lesoparku Bažantnice. V Chomutově tento měsíc dokončují revitalizaci parků téměř za čtyři miliony korun, z toho 60 procent pokryla dotace. Evropské a státní dotace v minulých letech pomáhaly také Zlínu při obnově a ošetření zeleně asi za 30 milionů korun.

Údržba zeleně obvykle zahrnuje kácení a výsadbu dřevin, jejich kontrolu, zdravotní a bezpečnostní ořezy, ale také sečení trávy, výsadbu květin či úpravu keřů. Na jejich údržbu města nejčastěji využívají technické služby či externí dodavatele. Například magistrát Zlína se 75.000 obyvateli a přízviskem "město zeleně" spolupracuje při údržbě zeleně s 60 externími dodavateli. Jde o zahradnické či stavební firmy, ale i dodavatele materiálů, náhradních dílů či energií. Z celkových 34,5 milionu korun na údržbu zeleně jde externím dodavatelům téměř 11 milionů korun.

Liberec chce zapojit obyvatele města

Ve stotisícovém Liberci se o zeleň starají zejména místní technické služby, které k tomu využívají i dlouhodobě nezaměstnané. Radnice se ale pokusí zapojit i obyvatele města. "Chceme motivovat občany a místní organizace, aby se spolupodíleli brigádně na úklidu a údržbě veřejných prostor města, neboť právě veřejné plochy využívají zejména občané. Mohou ovlivňovat jejich čistotu, využitelnost a oblíbenost ke své krátkodobé rekreaci," uvedla náměstkyně primátora Karolína Hrbková.

Nákladná je úprava zeleně v lázeňských městech. Mariánské Lázně, známé svými parky, se nyní starají o 160 hektarů městské zeleně. Dalších asi 30 hektarů jsou pronajaté louky nebo zahrady. Na jednoho obyvatele tak připadá přes 120 čtverečních metrů udržované městské zeleně, což je asi dvojnásobek brněnské či mladoboleslavské plochy a čtyřnásobek plzeňské či budějovické plochy v přepočtu na obyvatele.

Na severu Čech pak téměř všechna města trápí napadení smrků škůdci. V Ústí nad Labem tak opadaly jehlice ze všech smrků stříbrných a město je dalo pokácet. Kromě toho ústecké trávníky ničí divoká prasata.

Při obnovování zeleně se správci leckde snaží o to, aby neztěžovali život lidem trpícím alergiemi. Z městských parků v Kraji Vysočina proto mizí břízy, topoly i olše. Jihlava nechává vysazovat platany, protože lépe snášejí zplodiny.