„Dochází k hlubokému sociálnímu propadu těchto lidí (závislých na pomoci), situace je ostudná. Proto musíme tvrdě trvat na zvýšení. Máme přislíbeno, že to bude od 1. července. Ale mám velkou obavu, aby se to stihlo," uvedl Krása. Rada poukazuje na to, že ekonomika roste a vláda zvyšuje platy, přilepšit by si tedy měli i lidé odkázaní na pomoc. Podle Krásy se inflace od zavedení příspěvku v roce 2007 zvedla o 17 procent a cena za hodinu pečovatelské služby z 85 na 130 korun, dávka se ale dosud nezvýšila.

Postižení a senioři si mají za příspěvek zajistit opatrování v nějakém zařízení či pomoc doma. Podle své závislosti na pomoci dostávají dospělí měsíčně 800, 4000, 8000 a 12.000 korun a děti 3000, 6000, 9000 a 12.000 korun. Na zvýšení se v červenci dohodli členové vlády se zástupci NRZP, která žádala růst o deset procent od ledna. Ministerstvo práce v chystané novele navrhlo dvě varianty – přidání o deset procent od pololetí, nebo o pět procent od pololetí a zbytek od ledna 2017. V prvním případě by bylo příští rok potřeba 1,05 miliardy navíc, ve druhém 520 milionů. V návrhu rozpočtu resortu práce tyto peníze nejsou.

Jednání s koalicí

Krása chce jednat s lídry koaličních stran. Žádá o urychlené projednání novely, desetiprocentní přidání od července a přilití sumy na zvýšení do projednávaného rozpočtu. NRZP své požadavky případně doprovodí „velkým rámusem", dodal Krása. „Pokud se návrh novely nedostane do Sněmovny do 25. listopadu, mohou pak poslanci oprávněně namítat, že nemohou novelu schválit, protože na zvýšení příspěvku nejsou v rozpočtu peníze," řekl šéf NRZP.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) před nedávnem řekla, že za zvýšení příspěvku bude dál bojovat. Počítá s tím, že pokud dávka od července poroste, podělí se o náklady její resort s ministerstvem financí. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že peníze na zvýšení příspěvku ministerstvo práce v rozpočtu nemá proto, že si je Marksová nevyjednala. Podotkl také, že se s premiérem už v červenci shodli na tom, že se část přidá příští rok a zbytek v roce 2017.

Na konci loňska pobíralo příspěvek 331.000 lidí. Proti roku 2007 jich bylo o 75.000 víc. Výdaje loni činily 20,4 miliardy korun, předloni 19,54 miliardy a v roce 2007 asi 14,6 miliardy. Letošní rozpočet počítá se sumou 21 miliard, příští s 21,3 miliardy.

Podle místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD) je potřeba řešit i situaci lidí, kteří se o blízké starají. Mnozí totiž kvůli péči musí opustit práci. „Pečující osoby by měly být odměněné stejně jako ostatní za výkon stejné činnosti. A neměly by se při výměře důchodu ocitnout na hranici chudoby," míní Škromach.