Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úterý řekl, že se vláda bude snažit do několika dnů nynější částečnou prohibici postupně uvolnit. O konkrétních krocích bude dnes kabinet jednat.

Zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent platí po celém Česku od pátečního večera. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ho vyhlásil kvůli rostoucímu počtu otrávených metanolem a obětí. Metylalkohol připravil o život prokazatelně 22 lidí, desítky osob jsou v nemocnicích.

Debata o uvolnění prodeje začala už o víkendu. Krizový štáb diskutoval mimo jiné o definici bezpečného alkoholu a bezpečných lokalit. Nyní se hledá podle Hegera právní cesta, jak by se mohly nezávadné lihoviny označit. Návrhy mají i zástupci prodejců a výrobců. Ve skladech kvůli prohibici skončilo podle ministerstva zdravotnictví na 20 milionů lahví.

Jak dlouho by mohl vyhlášený zákaz prodeje tvrdého alkoholu v Česku platit, krizový štáb zatím nedokázal odhadnout. Podle něj je nutné vypátrat zdroj jedovatého metanolu, růst by neměl ani počet otrávených a obětí.