„Podpořili jsme plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na kompenzace, nemocnice už nemají žádné vnitřní rezervy, propadají se do vnitřního dluhu, prodlužujeme splatnost dodavatelům a hrozí, že to dopadne i na kvalitu péče. Pokud situace nebude napravena, blíží se krachy nemocnic," řekl předseda Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Eduard Solich.

„Chtěl bych vyzvat ministra financí, přestaňte si s námi hrát, přestaňte brát pacienty za rukojmí," řekl prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Připomněl, že řada pacientů volila hnutí ANO, nyní jsou podle něj zklamáni. Pokud se situace nebude řešit, bude muset Svaz pacientů vyhlásit stávkovou pohotovost a pacienti budou muset vyrazit do ulic, tvrdí.

Černá díra

Babiš opakovaně řekl, že by stát neměl navyšovat peníze pro zdravotnictví, dokud nebude utrácení v resortu transparentnější. Zdravotnictví považuje za černou díru, poukazuje na předražené nákupy drahých přístrojů a špatnou lékovou politiku.

Sohlich upřesnil, že zrušením poplatků klesly nemocnicím příjmy za akutní péči o dvě procenta a o osm procent za péči následnou. „Vyhlášení, že zdravotnictví je černá díra, jsou naprosto nesmyslná, řekl bych nebezpečná," dodal.

Stabilizační plán

Podle prezidenta České lékařské komory ČLK) Milana Kubka by politická reprezentace měla splnit, co podepsala. Uvedl, že ČLK připravila stabilizační plán pro české zdravotnictví, aby se s penězi, které do zdravotnictví přijdou, zacházelo hospodárně.

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková varovala, že situace zdravotnictví není dobrá. „Kdo dnes jde do zdravotnictví jako pacient, bývá často zklamán. Na oddělení se 40 lůžky je jedna sestra. Zklamáni jsou i zdravotníci, zdravotnictví je personálně poddimenzované," řekla a zdůraznila, že výpadky z příjmů, které způsobilo například rostoucí DPH, není už resort schopen nahradit.

Němeček předložil vládě návrh zákona, podle kterého by měla stoupnout měsíční platba za šest milionů státních pojištěnců ze 787 na 845 korun. Zdravotnictví by tak letos získalo navíc 2,1 miliardy, podle návrhu by měly pojišťovny navýšit nemocnicím platbu za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného stokorunového poplatku za hospitalizaci.

Vláda debatu o navýšení odvodů za státní pojištěnce minulý týden přerušila. Nemocnice vyjádřily nad krokem vlády překvapení. Mezi ČSSD a ANO se pak ohledně kompenzace poplatků a hospodaření ve zdravotnictví rozhořel koaliční spor.

Sociální demokracie trvá na tom, aby vláda přijala příslušný zákon, kterým se zvýší platby za státní pojištěnce, a to nejpozději v polovině letošního roku. Podle Babiše by ale pacienti neměli být bráni jako rukojmí, když byly ve zdravotnictví v minulosti uzavřeny mnohé podezřelé smlouvy a zakázky.