Ústřední výbor se dnes sešel, aby zhodnotil výsledky voleb, po kterých Filip čelil výzvám k rezignaci. O návrzích na odvolání předsedy strany ale dnes výbor rozhodovat nebude, protože neschválil zařazení tohoto bodu na program jednání, uvedla mluvčí. Kolik členů výboru bylo pro a kolik proti, zatím neupřesnila.

Předseda KSČM Vojtěch Filip během komunálních voleb.
KSČM: V celostátních volbách čekáme výsledek lepší

Nejvyšší orgán strany mezi sjezdy má před sebou podle mluvčí dlouhou debatu. Řekla, že se řada členů výboru bude zřejmě chtít k různým věcem vyjádřit, i když se o nich nebude hlasovat. Tisková konference se očekává ve 14:30.

Zástupci strany dnes při svém příchodu na výbor nechtěli možný vývoj jednání komentovat. Sám Filip už v pátek řekl, že očekává, že nejvyšší orgán strany mezi sjezdy návrhy na odvolání vedení neschválí. Nepočítal ani s tím, že by ústřední výbor svolal mimořádný sjezd.

Petr Vícha
KSČM nebude mít žádného senátora, za ČSSD zvolen jen Vícha

Komunisté ve volbách přišli o své zastoupení v Senátu a ztratili 1200 obecních křesel. Filip přiznal, že výsledek voleb je zklamání. Podle něj ale za něj nesou odpovědnost funkcionáři na všech úrovních. Upozornil také na to, že ve srovnání s dalšími stranami mají komunisté stále relevantní počet mandátů na komunální úrovni a že typu voleb musí mimo jiné přizpůsobit kampaně.

K nejhlasitějším Filipovým vyzyvatelům patřil bývalý místopředseda strany Josef Skála, který nedávno oznámil vznik platformy Restart uvnitř KSČM. Její činnost je ale podle rozhodnutí pátečního výkonného výboru strany v rozporu se stanovami a KSČM poškozuje.

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.
Výkonný výbor KSČM podržel Filipa, nevyzval ho k rezignaci