Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař se bál o zdraví lidí. Nebo se mstil?

Hradec Králové - V restaurantu Kotěra, kde hygienici počátkem února objevili maso s prošlým datem použitelnosti a potraviny neznámého původu, se ze starého masa vařilo běžně. Tvrdí to bývalý zdejší kuchař, který hygieniky do restaurace poslal.

22.2.2009 11
SDÍLEJ:

Restaurace Kotěra v Okresním doměFoto: DENÍK/Jan Jelínek

Provozovatel restaurace to odmítá a vidí problém v údajné mstě a v kampani snažící se pošpinit jméno podniku.

„Tam se děly věci, že rozum zůstával stát. Bylo tam několik set kilogramů prošlého masa. Měl jsem obavy o zdraví zákazníků. Když vaříte z takového masa, tak se ptáte, co když se někomu udělá špatně, a kdo to odnese?“ řekl Deníku bývalý kuchař restaurantu Libor Šíba. Odmítl, že by za jeho krokem, kdy do podniku poslal hygieniky, stála msta za vyhazov z práce.

Mrtvý nebo živý humr?

„Profesní čest mi nedovolila z toho vařit. Například v ledničce byli v kádičce živí humři a když si zákazník z několika kusů přinesených na tácu vybral, dostal nakonec jiného, chcíplého. Živý putoval zpět do vaničky,“ sdělil Libor Šíba.

Provozovatel restaurace Zdeněk Vavřina určité pochybení přiznává. „Zamrazili jsme chlazené maso,“ vysvětlil. „Nechali jsme si udělat atest, kde se prokázalo, že je maso nezávadné. Přesto jsme jako gesto dobré vůle dali všechno do likvidace. Zkažené maso tady nebylo žádné,“ tvrdí restauratér. Bývalého kuchaře viní z jednostranné kampaně a poškození jména restaurace. Návštěvnost po vypuknutí kauzy podle něho klesla na čtvrtinu, ale přesto věří, že se lidé vrátí. „Stačí ochutnat a každý si udělá názor, zda se tady vaří z kvalitních surovin,“ je přesvědčen.

„Od té doby, co pan Šíba nastoupil, tak jeho manželka k nám chodila každý den na jídlo a svým VIP zákazníkům doporučovala, kam mají chodit, kde je luxusní prostředí a kde se dobře vaří. Máte pocit, že kdyby byl pan Šíba nucen vařit ze surovin, o kterých mluví, že by to neřekl vlastní manželce?“ ptá se Zdeněk Vavřina. „Moje manželka tam byla všehovšudy třikrát. Když jsem jí řekl, z čeho se vaří, tak chodit přestala,“ oponujel Libor Šíba.

Faktem je, že hygienici v restauraci nedostatky zjistili.

Podle mluvčí hradecké Krajské hygienické stanice Veroniky Krejčí se případ stále došetřuje. „Po objasnění všech skutečností bude zahájeno správní řízení a bude uložena finanční sankce,“ uvedla. Pokuta může dosáhnout až dvou milionů korun.

Autor: Martin Černý

22.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem.
AKTUALIZOVÁNO
75 33

Spory nad Mašíny i vznikem vlády. Mezi kandidáty to ve vlaku jiskřilo

Nová Sněmovna, Tomio Okamura
AKTUALIZUJEME
15 18

On-line: Poprvé se sešli noví poslanci. O imunitní výbor se hádali dvě hodiny

Hrála v zápasech lépe než na tréninku, vzpomíná trenér zesnulé Jany Novotné

Hned si vybavil, jak ho mrzelo, když na žákovském mistrovství Evropy vypadla Jana Novotná v prvním kole. Talentované brněnské tenistce její kouč Miroslav Štencl věřil nejméně na semifinále. „Byl jsem strašně zklamaný, prohrála 9:11 ve třetím setu s pozdější vítězkou turnaje. Její soupeřka se jmenovala Steffi Grafová,“ připomněl trenér tehdy neznámou německou dívku, která se stala dlouholetou rivalkou Novotné.

Zeman odletěl do Ruska. S Putinem se sejde zítra

Prezident Miloš Zeman dnes odletěl z Prahy na pětidenní státní návštěvu Ruska. Na jedné z jeho posledních zahraničních cest před lednovými prezidentskými volbami ho doprovází početná skupina českých podnikatelů, kteří budou na seminářích v Moskvě a uralském Jekatěrinburgu diskutovat o rozšíření kontaktů s ruskými firmami. Podepsat mají smlouvy za víc než 20 miliard korun. 

Američtí demokraté obcházejí Trumpa. Se zástupci jiných zemí mluví za jeho zády

Starostové a guvernéři z řad Demokratické strany v USA ignorují rozhodnutí současného amerického prezidenta a důležitá rozhodnutí dělají ve světě bez něj. Zjistil to deník The Washington Post.

Island přeběhl za devět dní. Zážitek nemusí být pozitivní, říká Martin Šmíd

/ROZHOVOR/ Letos v červenci nevídaným způsobem pokořil Island – za devět dní přeběhl z nejsevernějšího neobydleného poloostrova přes pobřeží, pásmo hor, vnitrozemím až na jih. Martin Šmíd při tom urazil 644 kilometrů, společnost mu dělal pouze 40 kilogramů težký vozík s vybavením. I přes nepřízeň počasí a selhání techniky, dokázal pokořit sám sebe…

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT