Šli byste se najíst do restaurace, o které víte, že tamní kuchař se léčí se žloutenkou typu C? Většina strávníků odpoví záporně. Ale takové místo v Pardubicích podle informací Deníku existuje. Přesto odborníci tvrdí: Není důvod k obavám. „Takových lidí je spousta, ničemu to nevadí ani v profesi, jako je kuchař. Nevidím důvod, proč by nemohl pracovat v kuchyni,“ říká Inna Valentová z Hygienické stanice v Pardubicích.

„Žloutenka typu C je přenosná nejčastěji přímo krví. Takový člověk nesmí proto být dárcem orgánů, krve nebo spermatu, jinak pro něj žádná zvláštní omezení neplatí,“ dodává Valentová.

Jídlem nepřenosná

Podle všeho totiž zatím není spolehlivě prokázáno, že by se žloutenka C přenášela právě jinak než popsaným způsobem. Tedy ani vodou nebo potravinami. Nebezpečná však je. Neléčená infekční choroba, která se ani nemusí projevit charakteristickým žlutým zbarvením kůže, je nebezpečná svému hostiteli. A neléčená znamená téměř jistou devastaci zdraví – startuje totiž cirhózu nebo rakovinu jater. Mezi nejvíce ohrožené skupiny obyvatel řadí epidemiologové například feťáky, osoby s piercingem nebo tetováním, nebo vězně.

Nebezpečí žloutenky C tkví hlavně v tom, že její odhalení je často dílem náhody. Projevuje se trávicími obtížemi, svěděním kůže či ztrátou chuti k jídlu a lékaři ji z odhalí často náhodou, při jiném vyšetření.

Báli byste se jídla od kuchaře se žloutenkou typu C? Věříte, že nákaza je běžně nepřenosná? Diskutovat o tomto problému můžete na adrese: www.pardubicky.denik.cz/hcv