Na rozdíl od předešlé kampaně za vyřazení vajec z klecových chovů, kdy řetězce reagovaly téměř okamžitě, je tentokrát jejich reakce zdrženlivá. Nahradit rychlokuřata masem z volných nebo bio chovů by totiž znamenalo, že by Češi museli sáhnout hlouběji do peněženky nebo jíst drůbeže méně.

Skončit s odběrem kuřat do roku 2026 se již rozhodl řetězec Konzum. „Jsme družstvo postavené na hodnotách, mezi které patří mimo jiné i důstojné podmínky chovu zvířat,“ sdělil ředitel společnosti Miloslav Hlavsa.

Náhrada? Bez komentáře

I další řetězce ujišťují, že jsou pro ně životní podmínky zvířat, ze kterých maso prodávají, důležité. Zatím ale nemají plán, kdy sortiment rychlokuřat omezí nebo s nimi skončí. „S našimi dodavateli hledáme řešení, abychom mohli do budoucna zákazníkům nabídnout i kuřata z alternativních chovů,“ řekl mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Otázkou ale zůstává, zda by šlo maso z kuřat z etičtějších nebo přímo BIO chovů na odbyt. „Zatímco cena rychlokuřete se pohybuje okolo 70 korun za kilogram, z volného či biochovu to je zpravidla i čtyřikrát tolik. Některé obchody potvrzují, že cena u zákazníků je rozhodující. Naši zákazníci preferují více standardní drůbež, oproti BIO drůbeži, kterou však máme též v sortimentu,“ potvrzuje mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl.

Chov rychlokuřat v Lánech.
VIDEO: Trpící kuřata zasáhla také celebrity. Velkochov je i ve středních Čechách

Upozorňuje také, že by množství kuřat z nekonvenčních chovů nemuselo dostatečně pokrýt poptávku. „Drůbeží maso patří mezi základní suroviny a zákazník ho v naší nabídce očekává. S ohledem na inflaci v současné chvíli mají naši dodavatelé omezenou kapacitu drůbeže, která není pro český trh dostatečná,“ potvrzuje mluvčí Kauflandu.

Řetězec Albert uvedl, že si po komunikaci se skupinou Obraz vyžádal další audity a kontroly stavu chovů, z nichž maso prodávají. Možné nahrazení sortimentu nekomentoval.

„Šlechtění udělalo z kuřat naprosté mrzáky. Jde o systémové týrání,“ uvedl vedoucí kampaně Radim Trojan z Obrazu.

V Česku je kuřecí jedním z nejoblíbenějších druhů masa. Za posledních deset let se podle statistiků jeho spotřeba na hlavu zvýšila o 5,3 kila na 29,8 kilogramu. Domácí produkce se pohybuje okolo 140 milionů kusů ročně, většinu ale tvoří rychlokuřata. Zatímco jeho cena se pohybuje okolo 70 korun za kilo, z volného či biochovu vyjde i čtyřikrát dráže.