Křidýlko, nebo stehýnko? A je libo polské, francouzské, či snad brazilské? Češi se považují za vyhlášené cestovatele. Přitom však netuší, že některá kuřata na jejich stolech často absolvovala mnohem delší cestu, než jakou naši turisté nacestovali za celý život.

Výlet téměř přes půlku zeměkoule kvůli plným žaludkům českých strávníků absolvují zejména kuřata z Brazílie.

Loni se jich do Česka z největší jihoamerické země dovezlo 6770 tun, což je čtvrté nejvyšší číslo – po vítězném Polsku, druhém Německu a třetím Maďarsku.

Ilustrační foto
Včely potrápilo mrazivé počasí. Teď bojují i s lány řepky

SALMONELA JAKO BONUS

Dlouhá cesta brazilských kuřat do srdce Evropy ovšem bývá pro české strávníky nebezpečná. Mnoho z nich si totiž přiváží bakterie způsobující salmonelózu, onemocnění projevující se střevními potížemi.

Inspektoři Státní veterinární správy letos zjistili výskyt salmonel, které nemoc způsobují, v devíti vzorcích potravin z kuřecího masa. Tři byly domácí, dva z Polska a čtyři přicestovaly právě z daleké Brazílie.

Veterináři proto 9. května zavedli mimořádná opatření. Kontroly ovšem zpřísnili již v polovině března, kdy se o výskytu salmonelózy v brazilských kuřatech dověděli. Dovozci jsou povinni nahlásit všechny zásilky živočišných produktů pocházejících z Brazílie a na vlastní náklady je nechat vyšetřit, zda nejsou zdravotně závadné.

Práce v podzemí černouhelné šachty. Ilustrační snímek.
Propuštění ze šachet dostali už přes 12 milionů

„V oblasti hygieny to bylo poprvé, co se vydala celostátní mimořádná veterinární opatření, která by se dotkla všech obchodníků a míst určení," řekl ústřední ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád.

Jeho lidé kontrolovali na základě informací od úřadů z unie zásilky, které do Česka doputovaly většinou z jiných členských zemí – zejména Německa, Polska a Nizozemska. Právě přes přístav v Rotterdamu do Evropy míří až 80 procent kuřecího masa z Brazílie.

POKUTA AŽ 50 MILIONŮ

Od zavedení mimořádných veterinárních opatření nahlásili odběratelé příchod 87 brazilských zásilek zboží živočišného původu. Zkontrolovat zatím nechali 196 tun drůbežích polotovarů a 25 tun drůbežího masa.

„Všechny tyto zásilky jsou uvolňovány do prodeje až poté, co příjemce doloží Státní veterinární správě doklad o jeho zdravotní nezávadnosti na základě vyšetření v akreditované laboratoři," uvedl mluvčí správy Petr Vorlíček.

Koncert One Love Manchester
Vaše odvaha je naše naděje, zaznělo při koncertu Ariany Grande v Manchesteru

Závadné potraviny se buď vrací zpět odesílateli, nebo jsou likvidovány ve specializovaných provozech. Za uvádění zdravotně závadných potravin na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Veterináři ovšem zatím nezaznamenali, že by některý z českých příjemců brazilského masa zadané úkoly neplnil.

V loňském roce zjistila veterinární správa přítomnost salmonel ve 23 vzorcích z kuřecího masa – 13 pocházelo z Polska, dva ze Slovenska a osm z České republiky.

Odkud se dováží kuřecí - infografikaZdroj: DENÍK