„Situace není vůbec dobrá. Pokud to bude takto pokračovat, smrk jednou v Evropě vůbec nebude," komentuje současný stav lesní odborník Miroslav Dušek. Proti kůrovci se v lese s chřadnoucím smrkem těžko hledá ochrana. Lapače jsou ne-efektivní. „Jestliže máte lapač se zápachem vadnoucího dřeva a kolem se nachází další tisíce stromů, které chřadnou a vykazují stejný zápach, proč by kůrovec létal zrovna tam," vysvětlil Dušek.

O kalamitním stavu se nebojí hovořit vedoucí Lesní správy Vítkov Jiří Groda. Podle něj se kůrovec nepouští pouze do smrků. „Napadá všechny dřeviny. To samé platí v souvislosti s václavkou. Proti ní jsou nejodolnější stromy s hlubokým kořenovým systémem. Smrk má ale kořeny mělké a václavka je tak snadno napadá, proto je nejvíc ohrožen," sdělil Groda.

Potíží jsou si vědomy 
i Lesy ČR. „Na severu Moravy hynou i jedle, oslabeny jsou také buky a duby. Houbové choroby více než v jiných letech napadají oslabené jasany nebo olše," poznamenal výrobně-technický ředitel společnosti Václav Lidický. Nejpostiženější oblastí celé ČR je sousední Bruntálsko. Celá čtvrtina kůrovcového dříví se vytěží právě zde.