Silnice a dálnice jsou dnes v České republice sjízdné. Na dvou pětinách dálnic a až tří čtvrtinách silnic je nutná zvýšená opatrnost vinou mrznoucího deště a sněžení, které vedou k výskytu náledí, sněhových jazyků či nového sněhu na vozovce.
Český hydrometeorologický ústav proto doporučuje omezit jízdu automobily, v případě nutnosti jízdy přizpůsovit její rychlost kvalitě a charakteru komunikací a sledovat zpravodajství Zelené vlny. Řidiči musí počítat s prodloužením doby jízdy.
Stejně tak je vhodné omezit vycházení ven z důvodu možného uklouznutí a zlomenin končetin i otřesu mozku. Lidé s osteoporózou a řídnutím kostí by neměli vycházet vůbec.
Český hydrometeorologický ústav vydal varování, které je platné až do pondělního poledne. Pro všechny kraje kromě Vysočiny, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského platí výstraha od sobotní patnácté hodiny, pro tyto zbylé od půlnoci.

Ledovka již postihla západní a střední Čechy, postupuje směrem na Moravu.

Dopravu i nadále komplikuje sníh a vítr, především v Pardubickém kraji (konkrétně na Orlickoústecku, Hlinecku) a na Vysočině.

Při teplotách pod nulou je každý pohyb po komunikacích nebezpečný.

Přimrzající déšť se sněhem zatím zasáhly západ a střed republiky, podobná situace má ale nastat v noci vdalších oblastech. Server Idnes.cz uvedl, že zřejmě ledovka byla příčinou dopravní nehody u Plzně, při které zemřel člověk.

Rokycansko v krunýři ledu

Krokem se ploužili vsobotu po devatenácté hodině motoristé na silnicích našeho okresu. Vzali na vědomí déšť, který při dvou stupních pod nulou udělal zchodníků ivozovek ledové zrcadlo.

Řidiči se nikam zbytečně nehnali, takže směna profesionálních hasičů zKomenského ulice nemusela kžádné naléhavé události. Silničáři to měli složitější. „Osádky posypových vozů vyjely na jednotlivé okruhy hned vsobotu večer. Podruhé pak vneděli po druhé hodině ranní a některé se právě vracejí,“ hlásil dispečer Správy a údržby silnic Rokycany JiříFišer.

Padající sníh kritickou situaci trošku vylepšil, ovšem přesto si podle povětrnostních prognóz mají dát chodci imotoristé pozor do dnešního dopoledne.

Silničáři na Mostecku nabádají řidiče k opatrnosti

Ředitelství silnic a dálnic vydalo vneděli ráno upozoronění pro řidiče, ve kterém je nabádá kopatrnosti. Více pozornosti je třeba na silnicích nižších tříd a vhorských oblastech.

Teplota vokrese se pohybuje od–4 do–2°C. Je zataženo, sněží, venku je bezvětří. Dohlednost je snížena vlivem srážek. Na silnicích I. třídy leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Silnice II. a III. třídy jsou na tom podobně. Ina nich je uježděný mokrý sníh, vozovky jsou ošetřené chemicky.

VMostě je teplota vzduchu od–3 do–2°C. Místní komunikace jsou mokré po chemickém ošetření, sjízdné se zvýšenou opatrností.

VKrušných horách je chladněji. Teplota tam byla vneděli ráno naměřena vrozmezí od–7 do–5°C. Na hřebenech vane slabý vítr, je mlhavo. Silnice I. třídy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice II. a III. třídy jsou pokryté vrstvou rozbředlého sněhu.

Aktuálně o situaci na silnicích na Vysočině ZDE.