Ministerstvo připravuje nový zákon už řadu měsíců. Prvotní návrh vznikl v úzké součinnosti s žalobci, z projednávání ve Sněmovně jej však stáhla k dopracování bývalá ministryně Marie Benešová (ČSSD). Za její nástupkyně Heleny Válkové (ANO) úřad vypracoval návrh, jenž se od původního výrazně odklonil a vyvolal kritiku, že se žalobce dostává do područí politiků. Pelikán nakonec ustoupil a zákon nechal předělat. Aktuální vrácení k dopracování prý není komplikací. Platí tak, že zákon by měl nabýt účinnosti v roce 2017.

„To není nic neobvyklého. Bylo to přerušeno do příště a my v mezidobí již zapracujeme, co se včera (ve čtvrtek) projednalo, což bylo formálně nutno udělat vrácením k dopracování. V harmonogramu jsme s tím počítali, Legislativní rada vlády tak dnes prostě funguje," uvedl Pelikán v textové zprávě.

Technické aspekty

Datum předložení návrhu vládě ministerstvo opakovaně odsouvalo, naposledy hovořilo o přelomu roku. Pelikánův legislativní náměstek Michal Franěk dnes sdělil, že po zapracování dohodnutých změn bude návrh Legislativní radě vlády znovu předložen po Novém roce.

„Předmětem projednávání na legislativní radě jsou legislativně technické aspekty návrhu, případně soulad s ústavním pořádkem, nikoliv věcná podoba řešení jednotlivých institutů," vzkázal Franěk přes tiskový odbor ministerstva. Smyslem přerušení projednávání zákona v radě je podle něj to, aby se text návrhu dostal na jednání vlády co nejvíce „očištěný" od legislativních připomínek a vláda se mohla soustředit na řešení věcných aspektů zákona.

Hlavní cíle zákona jsou tři: zkvalitnění boje s nejzávažnější ekonomickou kriminalitou a korupcí, posílení nezávislosti i odpovědnosti státních zástupců a zajištění transparentnosti soustavy státních zastupitelství. Zákon ruší obě vrchní státní zastupitelství a zavádí protikorupční „speciál".

K stávající podobě návrhu měla řadu připomínek krajská státní zastupitelství, výhrady má například i spolek Unie obhájců ČR. Kritici mimo jiné tvrdí, že s úpravou by se mělo počkat na připravovaný nový trestní řád.