Kromě toho vláda kvůli krizím a sporům ztratila ve Sněmovně dosavadní většinu. Pomáhají jí nezařazení poslanci. Vláda také po dvou letech vládnutí ve Sněmovně poprvé se svými reformami narazila, i když je nakonec prosadit dokázala.

Ratha vydala hned dvakrát

Sněmovna letos vydala ke stíhání čtyři poslance: bývalého středočeského hejtmana Ratha vydala kvůli údajné korupci hned dvakrát. Poprvé kvůli rekonstrukci zámku v Buštěhradu a podruhé kvůli nákupu vybavení do některých středočeských nemocnic. Rath je už od května ve vazbě a ve Sněmovně je tak o jednoho poslance méně.

Kromě toho vydala i poslance VV Otto Chaloupku, odsouzeného Pekárka a také místopředsedkyni Sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09), která vzápětí poté na tuto svoji funkci rezignovala.

Je to nejvyšší počet vydaných poslanců v historii dolní komory za jeden rok a stejný počet, jako v celém volebním období 1996 až 1998. Nynější volební období bude co do vydávání poslanců rekordní; dosud jich dolní komora vydala šest.

Daňový balíček

Vláda letos poprvé v historii Sněmovny a ČR spojila se zákonem žádost o vyslovení důvěry a dostala ji. Tento postup kabinet použil u takzvaného daňového balíčku, proti kterému protestovala spolu s opozicí i šestice poslanců vládní ODS. Sněmovna balíček v létě nejdřív schválila, ale poté, co ho zamítnul Senát, o něm hlasovala znova a tehdy už kvůli jejich rebelii chyběly hlasy. Balíček proto začátkem září spadl pod stůl.

Vláda ho předložila vzápětí znova a spojila s ním důvěru. Protože ale nebyla jistota, že ho poslanci schválí, musela vláda požádat Sněmovnu, aby jí vrátila k přepracování návrh státního rozpočtu, který s balíčkem počítal. Stejně jako balíček předložila rozpočet znovu. Poslanci ho projednali a schválili v rekordně krátké době: 28. listopadu bylo první čtení a o tři týdny později, 19. prosince, závěrečné schvalování.

Přeběhlíci z VV

Důvěru vláda získala i na jaře na vlastní žádost poté, co z kabinetu odešly VV a nahradily je odštěpenci LIDEM. Současně s tím letos odolala dvěma pokusům o vyslovení nedůvěry. V březnu se opozice pokusila vládu svrhnout kvůli jejím reformám a úsporným opatřením, v červenci kvůli možnému ovlivňování vyšetřování kauzy nákupu vojenských letadel CASA ze strany některých členů vlády.

Celý rok doprovázela většinu kroků vlády kritika z opozičních lavic, a to nejen u reforem, ale i v případě úspěšně prosazených církevních restitucí. „Propad, rozklad, chaos. To je výsledek šesti let pravicové vlády," prohlásil od řečniště na adresu vlády předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Důsledky vládních úsporných snah v posledních šesti letech shrnul v poslední jednací den letošního roku u řečnického pultu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve své poznámce na adresu někdejšího premiéra a předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka (NS-LEV 21). „Ty důsledky jsou takové, že vy už vlastně dneska nikoho nezajímáte, mě chtějí všichni zabít a asi se jim to povede."