Nadace je univerzálním dědicem Františka Josefa II. i jeho předchůdců. „Odeslané dopisy jsou předžalobními výzvami. Nadace vyčerpala všechny možnosti dobré vůle, jak přimět český stát k jednání o dosud neuzavřené minulosti,“ sdělil mediální zástupce Nadace Michal Růžička ve zprávě, kterou má Deník Rovnost k dispozici.

Předžalobní výzvy se dotýkají pouze nemovitostí ve vlastnictví státu. „Těch nemovitostí, které patří krajům, obcím nebo soukromým osobám, se výzvy Nadace nedotkly a nedotknou,“ naznačil Růžička.

Ilustrační foto.
Záchranka podala ústavní stížnost kvůli domácímu porodu

Jako velkou ztrátu pro stát by v případě, že by soudy přiřkly vlastnictví valtického zámku a dalších objektů Lichtenštejnům, vnímá problém starosta Valtic Pavel Trojan. „O nových aktivitách Lichtenštejnů nemám žádné informace. Faktem je, že do zámku stát investoval stovky milionů korun a my s ním úzce spolupracujeme. Je tam Národní centrum divadla a tance, takže my jsme takové regionální kulturní centrum. Otázkou je, jak by toto vše fungovalo, pokud by zámek připadl Lichtenštejnům. Rozhodně by to pro náš  stát byla ohromná ztráta,“ konstatoval starosta Valtic Trojan.

Neochota českých úředníků

Podle předsedy Historického spolku Liechtenstein Pavla Juříka se zástupci Lichtenštejnů k tomuto kroku rozhodli především ze dvou důvodů. „Neochota českých úředníků vyústila logicky k tomu, že po letech neúspěšných pokusů ze strany Lichtenštejnska jednat dojde patrně skutečně na soudy. Dalším důvodem je fakt, že letošní rok poskytuje poslední možnost o právní nápravu věcí. V příštím roce by už byly nároky Lichtejnštejnů promlčené,“ naznačil Juřík.

Ilustrační foto.
Prodej vánočních stromků: ceny od 200 korun, roste zájem o živé v květináči