Tématem sbírky je rakovina prsu žen a mužů, která je nejčastějším zhoubným nádorem v evropské populaci. Diagnóza představuje v ČR 26 procent všech nádorových onemocnění a je příčinou 14 procent úmrtí. Ročně se zjistí u 7000 žen, muži tvoří jedno procento pacientů.

Riziko rozvoje nemoci zvyšují zděděné vlohy, kdy se rakovina vyskytla v rodině, pravděpodobnost stoupá také s vyšším věkem. Rakovina prsu častěji postihuje ženy bezdětné, či ty, které otěhotněly až po třicítce. Řadu rizik lze snížit zdravým stylem života – k prokázaným rizikům náleží obezita, málo pohybu, kouření, chybné stravovací návyky a stres.

Sbírku pořádá letos podvacáté Liga proti rakovině, z rozdávaných letáčků se lidé dozvědí, jak mohou sami přispět ke snížení rizika, že rakovinou prsu onemocní. Především by měli chodit na preventivní prohlídky, ženy by neměly opomenout pozvánky k mamografickému screeningu. Jednou měsíčně by měly provádět samovyšetření prsu. Včas zachycený malý nádor je dobře léčitelný, připomínají lékaři.

Odborníci rovněž radí nepřejídat se, omezit příjem tuků, cukrů, soli, uzenin, tmavého masa, zejména grilovaného. Doporučují obohatit jídelníček zeleninou, ovocem, vlákninami. Důležitý je návyk na stálý pitný režim, dva litry neslazených tekutin jsou denní dávkou pro ženu běžné hmotnosti.

Kouření není doporučeno, alkohol se má pít střídmě, hýbat by se měl člověk minimálně třikrát týdně po 30 minutách, i kdyby to byla jen rychlá chůze. Zásada platí pro ženy i muže, a pro prevenci rakoviny obecně.

O technice samovyšetření názorně poučí instruktážní video ZDE.

Sbírka se poprvé konala 14.května 1997, tehdy bylo k dispozici 30.000 kvítků a prodej se opíral o Prahu. Za 19 ročníků se shromáždilo téměř 250 milionů korun, z nichž 40 procent šlo na nádorovou prevenci, 35 procent na zlepšení kvality života onkologických pacientů a 25 procent na podporu výzkumu, investice do onkologických pracoviště a na podporu hospiců.