„Je ještě stále řada lidí, kteří se s žádostí o výměnu na úřad práce dosud neobrátili. Chtěli bychom na ně apelovat, aby nenechávali vše na poslední chvíli, a vyhnuli se tak zbytečnému čekání ve frontách na konci roku," uvedla mluvčí.

Nové průkazy začaly úřady vydávat v dubnu. Má je dostat kolem 300.000 lidí. Do 29. října si o ně požádalo 213.100 osob, převzalo je 181.500. Od příštího roku se průkazky už automaticky měnit nebudou. Bude následovat nové posouzení zdravotního stavu.

Držitelé průkazů TP mají místo k sezení v hromadné dopravě a nemusí čekat na úřadech ve frontě. Lidé s průkazkou ZTP by k tomu měli mít městskou dopravu zdarma, na vlaky slevu 75 procent a na autobusy 62 procent. K průkazu ZTP/P pak patří ještě bezplatná přeprava průvodce či vodicího psa, neslyšící mohou mít ročně 24 hodin bezplatného tlumočení na úřadech či u lékaře. Držitelé průkazů nemusí také vždy dodržovat zákaz zastavení či stání, mohou parkovat na vyhrazených parkovištích, nemusí v určitých případech platit dálniční známku, televizní a rozhlasové poplatky či paušály za telefon.

Nárok na stejný typ

Lidé mají mít nárok na stejný typ průkazu, jaký měli v minulosti, tedy TP, ZTP či ZTP/P. Potřeba je jen průkazková fotografie a občanský průkaz. Ti, kteří dostali průkazku po 1. lednu 2014, nemusí vyplňovat žádnou žádost. Podepíšou jen formulář. Ostatní žádost podávají.

Pokud lidé vlastní průkaz, který dostali ještě od radnice před koncem roku 2011, měli by s sebou na úřad vzít i rozhodnutí o přiznání mimořádných výhod. Pokud by měla krajská pobočka úřadu práce o pravosti či platnosti nynějšího dokladu pochybnosti, začne nové řízení o přiznání průkazky. Žadatele by tak čekalo nové posouzení zdravotního stavu.

Vydávání průkazek změnila před pár lety sociální reforma exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Od roku 2012 úřady místo průkazů TP, ZTP a ZTP/P, které dokládaly nárok na určité výhody podle závažnosti postižení, vydávaly průkaz osoby se zdravotním postižením (OZP). Platí jen do konce letoška. Jako průkazka měla pak sloužit sociální karta neboli sKarta, která je ale od loňska zrušená.

Nové průkazy se speciálními bezpečnostními prvky připravila státní tiskárna cenin. Symboly některých postižení jako hluchota či hluchoslepota na nich budou jen tehdy, pokud to postižení budou chtít.