Strany současné vládní koalice mají s ohledem na sedm vzájemných duelů svých kandidátů jisté to, že budou v jednaosmdesá­tičlenném Senátu disponovat nejméně 42 hlasy. K ústavní většině, kterou při plném stavu tvoří 49 senátorů, by potřebovaly dalších sedm vítězství. Bez ústavní většiny ve Sněmovně má ale dosažení této mety jen symbolický význam.

ANO má šanci ve 14 obvodech 

Kandidáti vládních stran proti sobě stojí na Táborsku, Orlickoústecku, ve dvou brněnských obvodech, na Olomoucku, Kroměřížsku a Hodonínsku. Mandát by jeden z nich mohl získat v dalších 18 z 27 obvodů, v nichž se bude volit. Zástupci nevládních stran budou s jistotou zastupovat jen Mělnicko a Ostravsko.

Adepti hnutí ANO, které první volební kolo vyhrálo, mají šanci na úspěch ve 14 obvodech. ANO by tak mohlo mít v klubu až 19 senátorů, pokud mandát obhájí i dosavadní místopředsedkyně frakce Alena Dernerová (za Severočechy.cz). S výjimkou lékaře a poslance Milana Brázdila v Olomouci ale ani jeden z nich výraznějšího náskoku v úvodním hlasování nedosáhl. K největším nadějím ANO patří starostové Jaroslav Větrovský na Táborsku, Jan Malý na Jičínsku a ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec na Bruntálsku.

KDU-ČSL má šanci hlavně na Moravě 

Nejúspěšnější by ve finále mohla být KDU-ČSL, která má reálnou šanci prosadit z desítky finalistů minimálně polovinu. Z kandidátů podporovaných lidovci patrně dosáhnou na znovuzvolení jak předseda klubu Petr Šilar na Orlickoústecku, tak místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (za Nestraníky) na Pardubicku a Stanislav Juránek v Brně. Jejich řady možná posílí ředitelka bystřického centra pro seniory Šárka Jelínková na Kroměřížsku a místostarostka Jaromíra Vítková na Blanensku.

Z kandidátů ČSSD se nejspíš dočkají opětovného zvolení lékař Jan Žaloudík v Brně, místopředseda Senátu Zdeněk Škromach na Hodonínsku a starosta Čáslavi Jaromír Strnad na Kutnohorsku.

Mezi kandidáty je i režisér 

Sociální demokratka Dagmar Terelmešová bude mít v Plzni obhajobu mandátu s režisérem Václavem Chaloupkem více než obtížnou. Z občanských demokratů se zřejmě opět prosadí Tomáš Jirsa na Českokrumlovsku, Jiří Oberfalzer na Berounsku i Miloš Vystrčil na Jihlavsku. Vítězství Veroniky Vrecionové nad starostou Kralup Petrem Holečkem (za STAN) tak pravděpodobné není.

Nejblíže ke zvolení jsou podle výsledků úvodního kola starosta Chrastavy Michael Canov (SLK) na Liberecku, ředitel gymnázia Jiří Růžička (za TOP 09) v Praze 6 a vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala (Občané spolu – nezávislí) na Frýdecko-Místecku. Všichni dostali přes 40 procent hlasů.

V Praze bude bojovat exministryně i filozof 

Na Karlovarsku by znovuzvolení nemělo uniknout starostovi Božího Daru Janu Horníkovi, byť je jeho soupeřem žokej Josef Váňa (za ANO). Obtížně odhadnutelný je výsledek pražských soubojů exministryně Heleny Válkové (ANO) s Ladislavem Kosem z Hnutí pro Prahu 11, kterého podporují zelení, piráti i lidovci.

Podobnou podporu má zastupitelka Renata Chmelová v duelu s chirurgem Jiřím Holubářem (za TOP 09) v Praze 10. Starostka Liana Janáčková (za Nezávislé) bude v Ostravě bojovat o návrat do Senátu s šéfem krajských hasičů Zdeňkem Nytrou, kterého podporují ODS a TOP 09. Ani tento duel nemá favorita.

Výsledek závisí na účasti voličů 

Výsledek voleb bude záležet na tom, kolik voličů se 54 finalistům podaří přilákat do volebních místností. Ve finále bývá účast nižší až o polovinu v porovnání s prvním kolem a také kandidáti nezřídka dostávají méně hlasů, než kolik jich měli v úvodním kole. Možnost hlasovat má 2,78 milionu voličů. K prvnímu kolu, které bylo s krajskými volbami, přišla třetina z nich.

Až v sobotu odpoledne bude jasné, kdo usedne v listopadu v Senátu při ustavující schůzi horní komory. Výsledky z jednotlivých volebních místností bude tradičně přinášet Český statistický úřad na www.volby.cz.

Čtěte také: Politolog: Potvrdilo se, že volby opozice nevyhrává, ale vláda prohrává