Důraz na dlouhodobé problémy a obnovení ekonomického růstu je nejsilnější u lidí, kteří byli odhodláni volit TOP 09. „Ukazuje se, že stoupenci TOP 09 se ve svých motivacích nezvykle výrazně odlišili od příznivců ODS, jejichž očekávání v podstatě splývají s celkovým názorem občanů, kteří se chystali k volbám přijít," uvedla agentura.

Akcent na sociální jistoty a vyšší životní úroveň pro "lidi, jako jsem já" je nejvýraznější u stoupenců KSČM a ČSSD. U nich jsou sociální jistoty dokonce silnější než zlepšení fungování státu, což bylo ústředním heslem kampaně ČSSD, které znělo "Zajistíme fungující stát". Nejčastější očekávali zlepšení fungování státu příznivci KDU-ČSL.

Potřeba nových tváří

Mezi stoupenci ANO je relativně nejméně lidí, kteří si od voleb neslibovali nic. „I v tom je vidět jejich silná motivace skutečně k volbám jít. Stoupenci hnutí ANO spolu se sympatizanty Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury jasně nejčastěji také zmiňovali potřebu přivést do politiky nové tváře a oživit zájem o politiku," uvedl STEM. Ale i mezi těmi, kteří hnutí Andreje Babiše nebo Tomia Okamury nakonec pravděpodobně volili, je nejsilnějším očekáváním, že se po volbách zlepší celkové fungování státu a že se budou řešit dlouhodobé problémy země.

Průzkum se uskutečnil od 8. do 15. října a zúčastnilo se jej 1052 lidí.