Působivé prostředí tři sta let starého klášterního kostela sv. Augustina ve Vrchlabí se stalo kulisou pro poslední rozloučení s Adolfem Klepšem.

Šéf krkonošských horských záchranářů, rodák z Vrchlabí, podlehl následkům srdečního selhání. Došlo k němu první říjnovou neděli při výstupu na Sněžku. Na úterní pohřeb mimořádné osobnosti nejvyšších českých hor dorazily stovky lidí. Dopravu v okolí kostela musela usměrňovat Městská policie. Členové Horské služby dorazili v typických červených bundách. U rakve drželi čestnou stráž.

Vteřiny dne
Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Z POŠŤÁKA NÁČELNÍKEM

Pro Adolfa Klepše byla domovská stanice Horské služby ve Špindlerově Mlýně, kde žil a rovněž působil v místním zastupitelstvu, později i v krajském. Kolegové záchranáři a kamarádi na něj vzpomínali s velkým pohnutím. Nečekaný skon 53letého náčelníka všechny zasáhl.

„Na to nejsou slova. Áda se narodil jako kamarád, my všichni jsme jeho kamarádi. Kamarádům, když je smutno, tak mlčí,“ těžko hledal slova při smutečním proslovu Jiří Fidrant.

Adolf Klepš (53 let), dlouholetý člen Horské služby, náčelník oblasti HS Krkonoše, zástupce náčelníka Horské služby České republiky o.p.s. a šéf dobrovolných členů HS. Skonal po náhlé srdeční příhodě 10. října 2017 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.
Smutná zpráva: zemřel náčelník Horské služby Adolf Klepš

Adolf Klepš byl původně horský pošťák. „To byla podle něj ta nejlepší průprava pro budoucí práci u Horské služby,“ zavzpomínal bývalý kolega Luděk Strejček. „V roce 1986 se stal čekatelem Horské služby a pokračovatelem rodinné tradice po tátovi. Ten patřil ke generaci lidí, kteří obnovovali činnost Horské služby v Krkonoších po druhé světové válce,“ připomněl Strejček a poukázal na Klepšův přístup. „Už jako dobrovolný člen nevynechal jedinou hledačku nebo záchrannou akci v terénu. Sjezdoval, lezl po skalách, závodil ve skialpinismu.“

RADĚJI V TERÉNU NEŽ V KANCELÁŘI

V roce 1991 nastoupil jako profesionální záchranář, jeho první specializací byla práce lavinového preventisty. Po deseti letech se stal náčelníkem Horské služby pro oblast Krkonoš a následně předsedou Rady Horské služby a šéfem dobrovolných záchranářů. „Ačkoliv ho pozice náčelníka držela spíše v kanceláři, srdce ho táhlo mezi lidi do terénu. Kdykoliv to situace dovolila, raději byl se záchrannými týmy na horách než aby seděl v teple na ústředí u vysílačky. Na nikoho se nepovyšoval a byl i proto tolik oblíbený,“ povídal pohnutým hlasem špindlerovský parťák z Horské služby Luděk Strejček.

Tragická nehoda jeřábu u dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
VIDEO: Převrácený jeřáb po tragédii stále visí nad vodou

POKLONA OD MINISTRYNĚ

Krkonošskému náčelníkovi vzdala hold vedle řady osobností regionu i kraje také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, pod kterou Horská služba spadá. „Znala jsem ho tři roky. Ukazoval mi podmínky a horské boudy, v jakých fungují krkonošští záchranáři. Společně jsme bojovali o větší podporu. Adolf Klepš byl velkou osobností. Jeho odchod je opravdu velká ztráta,“ řekla Deníku ministryně Šlechtová.

Adolf KlepšZdroj: David Taneček