Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Nejchudší na deště a sníh byl letošní listopad pro Zlínský a Liberecký kraj.

Nejméně v listopadu napršelo ve Zlínském kraji, kde spadlo v průměru osm litrů vody na metr čtvereční. Druhým nejsušším regionem byl v listopadu Liberecký kraj s deseti milimetry srážek. V obou krajích to představovalo méně než 15 procent normálu. Naopak nejvíce srážek spadlo v Jihočeském kraji (32 milimetrů) a kraji Vysočina (25 milimetrů).

Ilustrační foto
Počasí ovlivňuje jídelníček Čechů. Místo jablek se loni více jedl květák

Na začátku listopadu na většině území spíše pršelo. Nejvíce dešťových kapek zaznamenali meteorologové 2. listopadu v Českém Krumlově s 21,8 litry vody na metr čtvereční. Ve druhé polovině měsíce spíše sněžilo. Sníh napadl ve vyšších polohách 18. a 20. listopadu, větší území Česka pokryla nová sněhová nadílka také poslední den měsíce. Nejvíce sněhu napadlo 26. listopadu na šumavské stanici Kubova Huť, a to 18 centimetrů.

Nejméně napršelo v roce 1842

Meteorologové koncem listopadu zveřejnili hodnocení hydrologického roku, což je období od 1. listopadu do 31. října. Týká se pouze údajů z měřicí stanice v pražském Klementinu, jehož historické údaje sahají do roku 1807. Poslední hydrologický rok končící letos v říjnu se podle nich umístil s 353 milimetry srážek na 22. místě z 212 roků. Z toho vyplývá, že v desetině roků napršelo méně než letos.

Nejméně napršelo za hydrologický rok 1842, a to 257 milimetrů, a v roce 1943, kdy bylo naměřeno 280 milimetrů. Méně v Praze napršelo i v některých nedávných letech, a to v roce 1990 (pátý nejsušší rok), 2015 (sedmý) nebo 2003 (19.). Naopak nejdeštivější byly roky 1828 a 1939, z poslední doby byl na srážky bohatý rok 2002 (15. nejdeštivější) a 2013 (17.).

Dalešická přehrada v blízkosti Stropešínského mostu.
Nízký stav vody Dalešicích. Přehrada odkryla jindy zatopená místa

Meteorologové k měření poznamenali, že srážky jsou prostorově mnohem proměnlivější než teploty, takže údaje o srážkách za jednotlivé stanice jsou mnohem méně vypovídající pro širší oblast než u teplot. Například severočeská stanice Ústí nad Labem Kočkov, která disponuje souvislou řadou údajů od roku 1979, naměřila za letošní hydrologický rok nejnižší úhrn srážek za 40 let měření, a to 376 milimetrů. Letošek byl tedy v této oblasti sušší i než roky 2015 či 2003.

Podle expertů z týmu Intersucho zasáhlo letošní sucho 95 procent území Česka. Nejhůře jsou na tom oblasti v okolí řek Labe a Lužnice, Plzeňsko nebo jihovýchod Moravy. Po srážkách na začátku prosince začalo sucho ustupovat. Zemědělcům a pěstitelům stromů způsobilo letošní sucho podle odhadů škody za zhruba 11 miliard korun. Vláda v říjnu schválila, že mezi ně jako kompenzaci rozdělí dvě miliardy korun. Ministerstvo zemědělství připravuje opatření, která mají zadržet vodu v krajině.

Přehrada v Jablonci nad Nisou na snímku z 12. října.
Jablonecké přehradě hrozí vyschnutí, zvrátit to může bílá zima