Ode dne, kdy tady auto při rallye zabilo čtyři dívky, uběhlo skoro pět měsíců. Tehdy u rozbořeného plotu, o nějž se závodní speciál zastavil, vzniklo pietní místo se záplavou svíček a plyšáků. Dnes tu stojí dřevěný křížek s vyřezaným srdcem a andílkem. Nikdy na vás nezapomeneme, zní vzkaz do nebe. Se sněhovou pokrývkou kontrastují v květináčích zasazené tulipány.

Motorkářská pieta

„V lidech to zůstává dál. Všichni na ně myslí. Je ale zbytečné se v tom pitvat, to nikomu nepomůže," říká starosta Antonín Dulínek. Hned po tragédii se na jeho hlavu snesla kritika. Prý neměl rallye v obci schvalovat. „Jenže my jsme rallye nepovolovali. Vyjadřovali jsme se 
k uzavírce silnice III. třídy 
a možnosti průjezdu obcí. Bylo nám řečeno, že s tím všichni souhlasí, tak proč bychom nemohli i my," říká starosta Dulínek, jenž už podobnou agendu zřejmě nikdy řešit nebude. Organizátoři po neštěstí ohlásili definitivní konec uherskobrodské rallye.

Památku čtveřice zesnulých kamarádek uctívají jejich rodiny. „Teď běhám kolem zařizování Dvou rychlých kol. Je to poslední akce, kterou s námi dcera Natálka chystala. Dorazí spousta kapel, vzpomeneme na holky, pojedeme kolem jejich pomníku," plánuje květnový sraz na Žítkové Břetislav Čaňo, šéf nivnických motorkářů, který přišel o dceru.

Svíčky u lopenického křížku hned tak nevyhasnou. „Lidé je sem nosí často. Pro celou obec to byla rána, všichni se tu známe," říká jeden z místních. A s důrazem dodává pochopitelný fakt: „Rallye je tu zakázané slovo."

Čtěte takéJe tu rallye. První od listopadové tragédie
Závodník rallye Pech: Bezpečnost záleží na ukázněnosti diváků