Mnozí zemědělci by podle této novely museli rozdělit větší půdní bloky zelenými koridory, které by usnadnily odlov zvěře. Pokud by takové pásy sedláci nevytvořili, neměli by nárok na náhradu škody způsobené zvěří. „V posledních desetiletích se změnila tvář krajiny a zvěři nabídla potravu v podobě kukuřice a řepky," uvedl Žižka. Čísla ukazují, že s přibývající plochou těchto plodin přibývá i zvěře. A to natolik, že ministerstvo zemědělství od začátku letošního roku povolilo lovit divočáky bez omezení.

Delší období budou moci myslivci lovit i další zvěř, která zemědělcům způsobuje škody na úrodě. Na přemnoženou zvěř nyní míří právě i novela zákona o myslivosti. Podle odhadu ministerstva zemědělství divoká prasata ročně způsobí škodu za miliardu korun. Kolik nakonec zemědělci dostanou zpátky ale úřad neví. „Často se tyto škody řeší naturálně, například brigádou, masem z lovu a podobně," přiblížil ředitel odboru hospodářské úpravy a ochrany lesů Petr Bureš. Jenomže navrhovaná opatření se zemědělcům nelíbí. „Novelu odmítáme jako špatnou," říká rovnou šéf Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík.

Svoje připomínky k návrhu posílala třeba také Společnost mladých agrárníků ČR. „Je to paskvil. Mám pocit, že poškozuje majitele a uživatele pozemků. Jestliže na půdě bude hospodařit nájemce, tak se s ním myslivci ani nebudou bavit," míní předseda společnosti Petr Mahr. Podle něho návrh přisuzuje větší pravomoci myslivcům.

To v připustil i ředitel Žižka. „Dříve byl zákon k zemědělcům benevolentní a k myslivcům velmi přísný," řekl. Z návrhu ale nejsou nadšení ani myslivci. Zhruba před měsícem poslali na ministerstvo zemědělství stanovisko, v němž dokonce doporučili celý proces tvorby novely raději zastavit. Místo toho by se odborníci měli zaměřit na vypracování koncepce rozvoje myslivosti v České republice a vytvořit nový zákon, který by eliminoval „současný hierarchický nesoulad mezi myslivostí, zemědělstvím, lesnictvím, ochranou přírody a rekreačními zájmy obyvatel".

Každopádně návrh novely zamířil do meziresortního připomínkového řízení a vláda by jej měla projednat do konce června. Změny přitom také počítají s větší odborností úředníků, kteří budou mít problematiku na starosti. Do dvou let totiž budou muset splňovat podmínku vzdělání na úrovni loveckého lístku a do tří let pak úroveň zkoušek pro myslivce hospodáře.

Myslivosti zdar!