Nejvíc lidí o víkendu zřejmě přijelo do Krkonoš. Skiareál ve Špindlerově Mlýně jich uvítal až 12.000. Lyžaři tak museli počítat s frontou na vleky, třeba na sjezdovce Svatý Petr se na šestimístnou sedačkovou lanovku čekalo deset až 15 minut. Vedle front se zájemci o zimní sporty museli v některých střediscích připravit také na problémy s parkováním.

„V sobotu i dnes jsme měli mezi 2000 až 2500 lidi," uvedl náčelník lanovky v krkonošském Harrachově Milan Goč. Na Ještěd v Liberci vyrazilo za víkend téměř 4500 lidí a do areálu Ski Bižu v Jizerských horách asi 4000 návštěvníků za den. Po Jizerské magistrále se pohybovaly tisíce běžkařů a obdobné to bylo ve stopách v Krkonoších.

Kvalitní podmínky

Skiareál Buková hora na Orlickoústecku o víkendu navštívilo 6000 až 7000 lyžařů. Obleva se projevuje pouze v nižších částech sjezdovek. Příští týden má v noci mrznout, což umožní mít nadále kvalitní podmínky, řekl vedoucí skiareálu Radek Procházka.

Na sjezdovkách šumavského Zadova se vystřídalo přibližně 2500 lyžařů, lipenský areál přivítal jen v sobotu 2800 lidí. Dnešní počty byly minimálně stejné, řekl ředitel Skiareálu Lipno Petr Dušek. Největší zimní areál západočeské části Šumavy Ski&Bike Špičák má podle provozního ředitele Vladimíra Kasíka výborné podmínky. „V sobotu u nás lyžovalo 2400 a dnes 2200 lidí, to je hodně silná návštěvnost," řekl. Sjezdovky mají až 80 centimetrů sně­hu.

Podobně silná pokrývka je v krušnohorských střediscích. Třeba na Klínovec, kde je upraveno kolem 30 kilometrů sjezdovek, přijelo o víkendu lyžovat víc než 5000 lidí. Na Božím Daru byly připravené desítky kilometrů běžeckých stop. Klíny na Mostecku dokonce měly rekord. „V novodobé historii Klínů to byla asi největší návštěvnost. Za sobotu a neděli zhruba 3000 lidí," uvedl za areál Josef Dlouhý.

Od pěti do 15 centimetrů sněhu připadlo v Jeseníkách a zdejší vlekaři si pochvalují vyšší návštěvnost. Také v severomoravských horách spousta lidí vyrazila na běžky. V beskydských areálech vyjely na svahy stovky lyžařů, stejně jako na Vysočině. Podle zdejších provozovatelů byly přes sněžení lepší lyžařské podmínky v sobotu, dnes kvůli oteplení sníh ztěžkl.

Rekordní návštěvnost

Fronty a problémy s parkováním byly ve středočeských střediscích a na jižní Moravě. Šibeniční vrch u Mnichovic u Prahy předpokládá rekordní návštěvnost, davy dorazily také do Chotouně u Prahy. „Je to totální mraveniště," řekl správce areálu Jan Němeček. Středočeští i jihomoravští vlekaři se ovšem obávají poklesu zájmu lyžařů kvůli očekávané oblevě.

Výpadek celoročních tržeb hlásí provozovatelé areálů kvůli teplému počasí o Vánocích a v silvestrovském týdnu. Pokles proti běžné sezoně se pohybuje od jednotek procent až po téměř třetinu tržeb. Třeba šumavská střediska na jihu Čech připravil nedostatek sněhu o miliony korun. Některé areály si sice přes Vánoce pomáhaly například půjčováním jízdních kol, přesto počítají s omezením nebo odkladem plánovaných investic.

Někteří vlekaři ale zůstávají optimističtí. „Začínali jsme lyžovat 6. ledna, byli jsme přitom zvyklí na start o měsíc dříve. Propad je citelný, ale jsem optimista a doufám, že když vydrží sníh, mohly by se podařit Velikonoce. Jsou v dobrém termínu, je volný pátek a lidé budou mít čtyři volné dny za sebou," řekl Ladislav Zísler z železnorudských areálů Nad Nádražím a Belveder. Další provozovatelé sázejí na nynější zvýšený zájem lyžařů a vytíženost o jarních prázdninách.

Sezonu jim může pomoci zachránit široká nabídka služeb. Standardem jsou lyžařské školy, večerní lyžování, dětská hřiště, snowparky, půjčovny a servisy lyží, občerstvení a parkoviště i ubytování co nejblíže u sjezdovek. Areály se snaží vyhovět rodinám i mladým jednotlivcům. Někde nabízejí hlídaní malých dětí, aby si rodiče mohli v klidu zalyžovat, jinde půjčovnu sněžných kol. Vaňkův kopec u Ostravy zaměstnává profesionálního zapínače lyžařských bot. Služba stojí deset korun za osobu.