"Jsem přesvědčen, že je tam jak prvek kontinuity, tak prvek nových tváří," řekl po jednání klubu novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip. Doplnil, že mandát vedení klubu je silný a výsledek hlasování poslanci v diskusi akceptovali.

Patnáctka poslanců o vedení klubu jednala už v pondělí, z hlasování ale předseda nevzešel. Ani dnes nebyla podle informací ze zákulisí debata klidná. Klub se sešel po jednání výkonného výboru strany a rozhodl v tajné volbě. Kováčik u nových místopředsedů klubu ocenil jejich práci v minulém volebním období. "Představují to pracovité jádro," řekl.

Na odpoledním zasedání širokého vedení KSČM budou komunisté mimo jiné debatovat o příčinách volebního debaklu. Kováčik nevyloučil svolání sjezdu, na kterém by mohlo být zvoleno nové vedení strany. Rozhodnou o tom ale postupně jednotlivé organizace od nejnižší úrovně až po krajská vedení. V nejbližším termínu by tak mohl být sjezd svolán na jaře příštího roku, druhou možností je, že výslednou analýzu proberou komunisté na některém z dalších zasedání ÚV.

Předseda Hnutí ANO Andrej Babiš poskytl 10. října v Praze rozhovor Deníku.
Babiš navrhne menšinovou vládu ANO. Šéf ODS Fiala: Jde si plnit sen

Dnes ústřední výbor rozhodne o postoji KSČM k blížícím se volbám prezidenta. Mohl by také na užší vedení strany delegovat rozhodování o dalších povolebních jednáních. O mandát k dalšímu vedení rozhovorů s vítězným hnutím ANO má zájem Filip.

Filip v pondělí nevyloučil úvahy o tom, že by v čele strany skončil, chce ale hlubší analýzu příčin volebního propadu. Komunisté letos ve volbách dosáhli nejhoršího výsledku od vzniku strany. Už v neděli po volbách se Filip setkal s Babišem a mluvil s ním o složení Sněmovny, další jednání mají pokračovat v úterý. Babiš dnes oznámil, že se pokusí o menšinovou vládu složenou z ministrů ANO a nestranických odborníků.

Pavel Bělobrádek.
Členové širšího vedení KDU-ČSL vyjadřovali podporu Bělobrádkovi