Františkolázeňský likér, Mariánskolázeňské kapky nebo česká fortifikovaná vína. To jsou nápoje, nad kterými nyní visí Damoklův meč. Důvod? Půlmilionová kauce pro výrobce alkoholu.

„Pět set tisíc korun vydělávám několik let. Sedmdesát procent tržby odevzdávám státu a musím obnovovat vybavení lihovaru. Domnívám se, že jde o kroky velkých likérek, které se nás malých nesmyslně bojí," myslí si majitelka menšího lihovaru na Jičínsku, která si přeje zůstat v anonymitě. Podle ní je na Jičínsku pět podnikatelů se stejným problémem a tři budou muset své živnosti zavřít.

Podobně je na tom rodinná likérka Arnika Josefa Šmerdy a synů v Drmoule, která má několik titulů Regionální potravina nebo značku Klasa. „Neříkám, že ty peníze nemáme. Jde o to, že bychom pak neměli z čeho pokrýt například rezervní fond. Prostě jsme si řekli, že už do toho nepůjdeme," říká výrobní a technický ředitel Jiří Šmerda.

Jako tvrdou ránu vidí nová pravidla Zdeněk Kalivoda, který vlastní malý soukromý lihovar ve Chvalešovicích na Českobudějovicku.

„Kauce nemá absolutně vliv na spotřebitele, protože se vůbec nedotkne lidí, kteří alkohol dováží z Polska a vyrábí ho v garážích načerno," zlobí se Zdeněk Kalivoda, který bude muset shánět prostředky po známých. „Když jsme si zkoušeli požádat o jistinu u bank, 
v podstatě se nám vysmáli," podotýká s tím, že mu byla nabídnuta jen klasická půjčka 
s osmi až desetiprocentním úrokem. „Je to malý životní bankrot a ne naší vinou," dodává majitel lihovaru.

Bohužel je kauce hřebíkem do rakve i pro výrobce specialit, na něž se zaměřuje i Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku, který s bratrem vyrábí likéry už čtrnáct let. „Děláme je i z rakytníku, který je léčivý. Nová kauce je nesmysl, zničí malé výrobce zajímavých likérů," varuje Stávek, který se bojí také o svá fortifikovaná vína. Na nápoj mezi vínem a destilátem mají koncesi jen čtyři lidé v republice. „Velké firmy se na takové produkty vykašlou. Moc by mě mrzelo, kdybych to musel udělat i já," říká.

Stížnost 
k Ústavnímu soudu

Připojil se proto ke skupině asi padesátky lihovarníků, kteří chtějí podat stížnost 
k Ústavnímu soudu. „Máme potřebný počet podpisů senátorů. Stížnost se opírá o takzvaný rdousící efekt, který je v ústavě. Znamená to, že stát nesmí vydávat žádná nařízení, která likvidují některou sortu podnikatelů," vysvětluje lihovarnice z Jičínska.

Pro případné zmírnění kaucí by byl i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka – ovšem ne hned. Podle něj by se měl zákon nejdřív vyzkoušet v praxi. Pokud by vedl k monopolizaci trhu, mohla by být mezi půlmilionovou a pětimilionovou kaucí pro ty, kdo chtějí více než 25 tisíc kolků, zavedena třetí sazba. Od systému kaucí však ustupovat nechce.

Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Jaroslav Burkart řekl pro Deník: Počet hráčů na trhu je třeba snížit. Kvůli bezpečnosti

Zavedení kaucí je správná věc právě proto, že omezí počet výrobců. Nejdůležitější je ale zákaz šestilitrových barelů, které byly nejčastějším zdrojem daňových úniků i pančovaného alkoholu, říká Jaroslav Burkart z Unie výrobců 
a dovozců lihovin.

Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Jaroslav Burkart

Jaký má význam zavedení kauce, ochrání skutečně spotřebitele před pančovaným alkoholem?
Určitě ano, omezí totiž počet hráčů na trhu. Teď jsem slyšel komentář, že dvacetimilionová kauce u pohonných hmot způsobila, že ji pouze deset procent firem zaplatilo a zúžil se tak počet aktérů na trhu. Kauce znamená i to, že pokud někdo porušuje pravidla, je možnost mu peníze strhnout ze zálohy. Ne jako dosud, kdy šlo nasadit bílé koně a viník se zatím vypařil, takže peníze nebylo možné zinkasovat.

Malým výrobcům ale kvůli tomu hrozí zánik. Neměla by pro ně být kauce nižší?
Samozřejmě, že některým subjektům hrozí zánik. Osobně jsem prověřoval možnosti získání bankovní záruky. Pokud bereme za malého toho, kdo vyrobí méně než 25 tisíc láhví za rok, je kauce půlmilionová. Tyto peníze lze získat za dvě procenta, tedy za osm či devět set měsíčně. To není nijak závratná částka. Na druhou stranu musíte mít v pořádku účetnictví. Pokud žijete celou dobu s červenou nulou, není to dlouhodobě na uživení a banka vám pak pochopitelně nechce poskytnout záruku.

Takže to nevnímáte jako tah velkých likérek zlikvidovat konkurenci.
Úpravu nenavrhla Unie výrobců a dovozců lihovin, ale stát. Inspirovala se v rakouském a slovenském právu, my jsme pak zákon jen připomínkovali. Slovensko, které je poloviční, má 30 či 40 daňových skladů (místo, na kterém provozovatel skladuje či zpracovává výrobky dosud nezatížené spotřební daní, pozn. red.), zatímco u nás je jich 400. To se projevuje i na práci celníků, kterých je 
v Česku asi 2500. Počet výrobců na trhu teď bude regulovaný, a to ne tak, že by někdo říkal: ne, ty nemůžeš, ale tak, že bude třeba splnit nějaké podmínky. Funguje to 
u tabáku a pohonných hmot, teď to bude i u lihovin. Zde se přitom nejedná jen o spotřební daň, která je asi šest miliard ročně, ale i o životy – vždyť umřelo skoro 50 lidí. Není to tedy kvůli konkurenci, ale aby bylo méně hráčů. Ti už budou zkontrolovaní 
a s penězi na účtu pro případ, že by byl nějaký problém.

Byl byste případně pro návrh Bohuslava Sobotky, že pokud by se po roce ukázalo výrazné omezení trhu, zavedlo by se ještě třetí pásmo kauce?
Samozřejmě tu může být různé odstupňování. Uvědomme si ale, že po roce tu bude trh už zregulovaný a zbudou tu ti, kdo půl milionu nebo pět milionů už dali. Další pásma už tedy nebudou hrát takovou roli, ve třetím by na trh příliš subjektů nepřišlo. Když se zavedení vyhodnotí jako nutné, nejsme proti, ale myslíme si, že malá kauce je dostatečná a další pásmo je zbytečné.

Je tedy zákon nastaven dobře?
Ano. Hlavním nosičem je to, že se snížilo maximální balení z šesti litrů na litr. Šestilitrové barely totiž byly největším nosičem úniků spotřební daně a také škodlivého metanolu. Pak je tu nově zavedena oznamovací povinnost – každý den od prosince budou muset výrobci hlásit, co komu prodali. Celníci tedy budou mít přehled 
o pohybu lihovin – když někde najdou kamion s dodacím listem, ale už ne s nahlášeným lihem, mohou s tím něco udělat. Dnes mohl kamion jezdit s neznačeným lihem celý měsíc s jedním dodacím listem, který si řidiči předávali ráno večer a na jeden doklad převezli několik dávek.Teď bude pohyb černého nezdaněného lihu zkomplikován.

Metanolová aféra a český trh s alkoholem

(mk, cib)