Nadváhou a obezitou trpí více než dvě třetiny populace. Jídlo nám totiž často slouží jako antidepresivum, které velmi rychle vyprchá, a když si ho dopřáváme mnoho, staneme se na něm závislí a na nějaké hubnutí můžeme zapomenout.
O tom, jak tuto závislost odbourat, které diety jsou rizikové a které naopak fungují, na jaké jídlo si dát pozor během dovolené a jak pracovat s emočním přejídáním, jsem si povídala s doktorkou farmacie, specialistkou na výživu Margit Slimákovou.
„K snídani jóga, voda s citronem a jáhlová kaše. K obědu dušená ryba se zeleninou. Večer hodinka ve fitness centru a lehčí salát. Přes den občas kousek ovoce anebo oříšek. Hmotnost přesto stagnuje, nebo dokonce stoupá s věkem. Popsala jsem extrém, ale ve skutečnosti se pravidelně setkávám s klienty, kteří se stravují dietně a často i podstatně méně než já, a přitom roky řeší svou hmotnost. Kde je chyba? Totiž regulace tělesné hmotnosti je komplikovaný proces, do kterého zasahují desítky faktorů,“ říká Slimáková.
Specialistka na výživu Margit SlimákováMgr. Margit Slimáková, Ph.D. vystudovala farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy s diplomovou prací o stravování dětí. Rigorózní zkoušku z klinické farmakologie, lékárenství a sociální farmacie složila na Farmaceutické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Několik let pobývala v USA, Německu a Číně.
Ve své profesi se zaměřuje zejména na zdravé stravování ve školách a nemocnicích, řeší problematiku zdravého stravování, biopotravin, GMO (geneticky šlechtěných potravin) a aktuální poznatky vědy z oblasti stravování a zdravého životního stylu.
V roce 2015 byla označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči.
Nový díl si můžete poslechnout vždy od pátku na www.denik.cz. Vaše příběhy, dotazy nebo náměty můžete posílat na mail: bohumila.cihakova@denik.cz.