"Náš systém zkrátka není na podobné mnohačetné štěstí připraven. Jedna pečovatelka, na niž je ze zákona nárok, prostě na pět batolat stačit nemůže. Budeme se proto i nadále pokoušet najít zdroje podpory adekvátní k potřebám rodiny," uvedla Marksová.

Podle ní pracovníci ministerstva situaci rodičů a jejich dětí sledují a spolupracují s radnicí v bydlišti rodiny. Mluvčí resortu Petr Habáň uvedl, že situace s vícerčaty je nestandardní a "je zcela pochopitelné, že zajištění péče o pět, respektive šest malých dětí nemůže být ponecháno na samotných rodičích". Paterčata mají o pár let staršího bratra.

Rodina může mít pečovatelku zdarma. Ta ale může dělat jen určité úkony, navíc má omezenou pracovní dobu. Náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöckelová (ČSSD) už dřív řekla, že matkám vícerčat hlavně "scházejí ruce". Resort by podle ní chtěl pravidla pečovatelské služby upravit. Péče by se mohla rozšířit na delší dobu, rodiče by bezplatně mohli využívat víc služeb, přiblížila náměstkyně.

Mimořádná dávka

Úřady rodině po narození paterčat přiznaly mimořádnou dávku, která se přiděluje "postiženým vážnou mimořádnou událostí jako živelní pohroma, větrná pohroma, ekologická havárie, požár a podobně". Příspěvek činí až patnáctinásobek životního minima, tedy přes 51.000 korun. O tuto pomoc je možné požádat opakovaně.
Zájem o rodinu paterčat se zvýšil v posledních dnech po zveřejnění rozhovoru se šéfkou klubu vícerčat Klárou Vítkovou Rulíkovou, která byla s rodinou od počátku v kontaktu, pomáhala jí a která působí na ministerstvu práce. Zveřejnila podrobnosti o životě rodiny. Podle ní neumí hospodařit s penězi a jídlem, situace dětí by se mohla zhoršit a mohli by se o ně zajímat sociální pracovníci.

Ministerstvo práce se od výroků své zaměstnankyně distancovalo, podle jeho mluvčího nejsou v souladu s postoji úřadu, představují jen osobní stanovisko a jsou v rozporu "se základními etickými principy" pomáhající profese. Ministryně loni Vítkovou Rulíkovou pověřila koordinací pomoci rodině paterčat. "Děti paní Kiňové a pana Kroščena nebyly a nejsou z hlediska sociálně-právní ochrany dětí považovány za ohrožené, a proto není příslušný orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) oprávněn do rodiny zasahovat, natož pak zvažovat odebrání dětí," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Byli jsme nuceni zavřít diskusi kvůli vulgaritě a rasistickým příspěvkům některých diskutujících.