Prezidentovi muži mají potíže. Vratislav Mynář se soudí, neboť nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Šéf vojenské kanceláře Rostislav Pilc o ni přišel, a proto musel na Hradě skončit. Prezidentská ochranka je po aféře s trenkami sedm měsíců bez velitele a její členové zakazují skautům zpívat hymnu nebo prověřují vyvěšování tibetských vlajek na FAMU. A včera odvolací soud rozhodl, že firma klíčového Zemanova poradce Martina Nejedlého musí uhradit státu částku 27,7 milionu korun plus úroky. Miloš Zeman za svými lidmi ovšem stojí. Jak Deníku včera potvrdil Martin Nejedlý, po dlouhém rozhovoru mu prezident řekl, že nevidí důvod, aby svůj post poradce hlavy státu opouštěl.

Jak zareagujete na pravomocný rozsudek, který ukládá firmě Lukoil Aviation Czech, jejímž jste byl jednatelem, zaplatit 27,7 milionu korun?
Rozsudek, který tvrdí, že nebyla českému státu ani nikomu jinému způsobena škoda, ale přesto mám zaplatit přes 27 milionů korun, beru tak, že je pravomocný a soud rozhodl správně.

Znamená váš ironický tón, že ho nebudete respektovat?
Právě naopak. V den, kdy mi bude doručen rozsudek, uhradím celou částku, kterou soud určil. Předpokládám, že její splatnost bude tři dny, ale já tuto lhůtu nevyužiji. Nikdo nebude moci nařknout Martina Nejedlého, lépe řečeno společnost Lukoil Aviation Czech, neboť jsem nebyl jediným jednatelem (druhým byl Dmitrij Romaněnko – pozn. red.), že by částku odmítal uhradit. Tím se jen podtrhne to, co řekl soud, totiž že České republice ani jakémukoliv dodavateli či věřiteli nevznikla žádná škoda. Sedmileté působení firmy na českém trhu tak bude uzavřeno. Jako volejbalista rád vyhrávám, takže při prohře moje osobnost trpí a jistě nesrším dobrou náladou, ale nic to nemění na faktu, že vše zaplatíme.

Nebudete tedy licitovat, vyčkávat a nesplácet, i když s rozsudkem máte problém?
Ten problém je jenom morální, s tím se musím vypořádat sám. Rozhodnutí soudu má větší váhu než moje pochyby. Samozřejmě ho respektuji. Problém by byl, kdybych se placení chtěl vyhnout a hodlal společnost poslat do exekuce. Pak by šlo už o jinou rovinu než morální. Uhrazením částky toto padá.

Vezme to tak i prezident Miloš Zeman, jemuž děláte neplaceného poradce?
S panem prezidentem jsem se sešel, mluvil jsem s ním hodinu a půl. Miloš Zeman mi řekl, že je plně uspokojen mým stanoviskem, tedy že veškeré závazky, které vyplývají z ekonomické či provozní činnosti firmy vůči státu, budou neprodleně uhrazeny. Nezůstane po nás ani halíř dluhu.

Na Hradě jako poradce tedy zůstáváte?
Pan prezident řekl, že v případě uhrazení celé částky nevidí důvod, proč bych měl být odvolán z jeho externího týmu.

Z čeho částku 27,7 milionu korun uhradíte, když je firma v likvidaci?
Z prostředků, které jsou určeny na likvidaci firmy.

Kdo je Martin Nejedlý
Je fakticky nejdůležitějším mužem v okolí prezidenta Miloše Zemana. K němu, stejně jako k byznysu s leteckým benzinem, ho přivedl Miroslav Šlouf. Jeho pozici po Zemanově boku Nejedlý v podstatě převzal. Účastní se všech důležitých jednání, byl například při schůzkách na nejvyšší úrovni v Kremlu s Vladimirem Putinem či v Pekingu a Praze se Si Ťin-pchingem.

Letošní padesátník Nejedlý nedokončil vysokou školu kvůli angažmá profesionálního volejbalisty v Německu, kde posléze podnikal. V 90. letech minulého století prodával auta v Rusku. Od roku 2000 působí v ČR, jeho firma ENE Investment má 40procentní podíl v Lukoil Aviation Czech, která je v likvidaci.

O co jde 
v kauze
Spor začal v roce 2009, kdy Správa státních hmotných rezerv uzavřela 
s Lukoil Aviation Czech, která je součástí ruské ropné společnosti Lukoil, smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Firma odebrala petrolej za 275,6 milionu korun. Vrátila ale necelou polovinu.
Správa proto Lukoilu uložila na základě ujednání 
v dodatku smlouvy pokutu, jejíž uhrazení firma odmítala. Poukazovala mimo jiné na to, že správě nevznikla žádná škoda a že smluvní pokuta je nepřiměřená.
„Je pravda, že žádné ze stran nevznikla škoda. Ale ten závazek zkrátka takto ujednán byl a je čistě věcí smluvní autonomie stran, proč si to takto ujednaly 
a co tím sledovaly," zdůvodnil verdikt Tomáš Mottl z odvolacího Městského soudu v Praze.
„Společnost Lukoil Aviation Czech samozřejmě splní závazek dle rozsudku ve stanovené lhůtě. Osobně doporučím akcionářům zvážit dovolání," řekl Deníku Tomáš Rychlý z právní kanceláře Wolf Theiss zastupující Lukoil.