Ten podle televize Prima žádal od stavebního konsorcia Enteria a jejího ředitele Libora Josky úplatek v řádu milionů, v jednom případě dokonce desítek milionů korun. Martínek to dnes sdělil novinářům na tiskové konferenci.

"Dne 15. prosince mi pan Joska sdělil, že byl vydírán a že po něm byl požadován úplatek a že má v této záležitosti udělaný zvukový i obrazový důkaz. Odmítl jsem tuto záležitost na místě sledovat, protože to nepatří ke mě, ale k policii a pana Josku jsem vyzval, aby tyto materiály neprodleně předal policii," řekl Martínek.

Hejtman Liboru Joskovi také nabídl, že důkazy předá policii sám. Joska se rozhodl osobně obrátit na policii. Hejtman Martínek poslal Joskovi dopis, ve kterém ho žádal, aby ho o předání celé věci Policii ČR informoval.

Podle televize Prima, která na případ upozornila jako první, prý chtěl Petržílek úplatky za to, že zařídí, aby vrcholní představitelé Pardubického kraje potvrdili a nechali proplatit faktury za navýšení víceprací na několika stavbách, které firma v současnosti pro kraj provádí nebo by měla provádět. Mimo jiné mělo jít například o stavbu nového terminálu na pardubickém letišti.

Toto obvinění náměstek hejtmana pro dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý (ČSSD) odmítá. Možnost, aby byl jednotlivec schopen ovlivnit navýšení rozpočtu investičních akcí kraje, považuje za absurdní.

Obvinění popírá i Miroslav Petržílek. "Je to blbost. Přijel ke mně na kafe s nějakým takovým úmyslem," sdělil televizi. Joska bez bližších podrobností uvedl, že 21.prosince podal trestní oznámení v Praze.

Předseda krajské ČSSD Pardubického kraje Miroslav Váňa navrhne na dnešním mimořádném zasedání krajského výkonného výboru strany, aby místopředseda Miroslav Petržílek podal žádost o uvolnění z funkce. Váňa zdůvodnil svůj návrh špatným zdravotním stavem Petržílka, informoval ČTK mluvčí krajské ČSSD Miloslav Kučera.

"Zároveň by měl požádat v souladu se stanovami ČSSD o přerušení svého členství ve straně do doby, než orgány činné v trestním řízení trestní oznámení prověří, projednají a vynesou odpovídající verdikt," uvedl Kučera.