Odřezky neznámého původu vyděsily rybáře, kteří přivolali pomoc. Případ si převzala policie, která vyšetřuje, odkud maso vůbec připlavalo, jestli nebylo zkažené, nebo nepocházelo z nemocných kusů zvířat.

Plovoucí kusy masa se v sobotu kolem dvacáté hodiny zachytávaly na březích, ale také v česlech kroměřížského jezu Strž. Záchranáři si proto vyžádali pomoc odborníků životního prostředí a povodí řeky.

„Zjistili jsme, že je znečištěné značné území vodního toku. Protože byl noční zásah náročný, bylo nutné v něm pokračovat až v neděli ráno,“ informoval v sobotu v noci mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Od nedělního rána profesionálům pomáhali také kolegové z místní dobrovolné jednotky. „Hasiči znovu spustili na hladinu člun a začali sbírat kusy masa z vody. Jejich cílem bylo zabránit znečištění toku a česel jezu, ale také rozkladu masa v horkých dnech,“ doplnil Mitáček. Nemohl však být konkrétní v tom, jakého původu zbytky byly. Podle dobře informovaného zdroje bylo maso syrové a nacházely se mezi ním i části tukové tkáně.

Už kolem deváté hodiny ranní našli záchranáři v řece deset igelitových pytlů. Některé vaky byly poškozené, proto jejich obsah voda vyplavila ven. Nedělní zákrok trval hasičům téměř tři a půl hodiny.

„Od elektrárny jsme pročesali oba břehy do vzdálenosti asi pět set metrů a sebrali nalezené zbytky. Česla elektrárny jsme očistili od zachyceného masa. Celkem se nám podařilo posbírat dvacet pytlů o přibližné hmotnosti tři sta padesát kilogramů,“ přiblížil velitel na místě zasahující jednotky Martin Coufalík.

Hasiči odebrali vzorky vody a kusů masa k dalšímu odbornému zkoumání a případ si převzala k dalšímu šetření policie. Podle mluvčího Mitáčka se případy, kdy lidé znečistí řeku, ojediněle stávají. S případem takového rozsahu se však on sám ještě nesetkal.

Službu konající operační důstojník kroměřížské policie Deníku potvrdil, že pytle byly naplněny pouze odřezky masa. „To nyní poputuje do kafilérie,“ řekl s tím, že policisté nyní budou zjišťovat, odkud pytle se živočišnými zbytky vůbec připlavaly, jestli maso nebylo zkažené, nebo nepocházelo z nemocných kusů zvířat. Jeden z možných scénářů je i ten, že se odřezků někdo takto nevhodným způsobem zbavil.

Eva Tomanová, Tereza Verbíková