I kdyby tomu tak bylo, podle odborníků by premiér neměl využívat k pracovním účelům soukromý e-mail. „U exponovaných osob, mezi něž premiér patří, je nesmysl, aby využívaly tyto služby pro pracovní účely," míní výkonný ředitel sdružení poskytovatelů internetových služeb CZ.NIC Ondřej Filip.

V zahraničí takové věci dokonce řeší zákon. Třeba ve Spojených státech nesmějí důležití lidé k pracovním účelům soukromé e-maily vůbec používat. Málem na to loni doplatila bývalá ministryně zahraničí a nynější žhavá kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová, které kvůli této aféře klesla popularita.

Každopádně Národní bezpečnostní úřad je připraven pomoci českému premiérovi, aby obsah jeho e-mailové schránky byl před nezvanými hosty uchráněn. Jeho služeb ovšem mohou využít i další lidé ve státní správě. „Jsme samozřejmě k dispozici všem ve státní správě s poradou, s nějakými zkušenostmi a podobně," řekl ČTK mluvčí bezpečnostního úřadu Radek Holý.

Nebylo to poprvé

Vykradený obsah premiérovy schránky zveřejnil server White Media. Skupina na něj napojená o sobě prohlašuje, že bojuje proti rakovině národa – neomarxismu, který pomalu zabíjí tradiční evropské národy. Tato skupina v roce 2011 poděkovala Andersi Breivikovi za jeho atentáty v Norsku.

Únikem premiérovy elektronické korespondence se zabývá policie. Server Neovlivní.cz uvádí, že jednou z hlavních verzí je, že útok měl být na objednávku. Přitom extremisté si Sobotku za oběť vybrali už dříve, když mu loni v prosinci napadli twitterový účet.

S podobnými problémy se zřejmě nemusí potýkat prezident Miloš Zeman. „Pan prezident nemá žádný e-mail, kromě hradního. Je to oficiální e-mail, kde nehrozí, že by měl pan prezident něco soukromého," uvedl v ČRo Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

Podle Ondřeje Filipa je hackerský útok na e-mailovou schránku trestným činem. „Jedná se o neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosičům informací. Podle závažnosti jsou sazby až osm let, přičemž základní sazba je dva roky," přiblížil.

Trestného činu se ovšem nemusí dopustit pouze hackeři. Někdy se takového jednání dopustí přátelé nebo partneři, kteří z jakéhokoliv důvodu znají přístupová hesla k e-mailovým schránkám toho druhého a korespondenci z nich vynesou ven. 

Hackeři