Trojice českých vojáků padla v Afghánistánu po útoku sebevraha 5. srpna. Na pomoc jejich rodinám následně Vojenský fond solidarity vyhlásil mimořádnou sbírku. Lidé do ní poslali za necelý měsíc do konce srpna přes deset milionů korun. Peníze na účet nebo formou dárcovské zprávy věnovalo přes 35 000 lidí.

Čeští vojáci v Afghánistánu.
Tři čeští vojáci zemřeli při sebevražedném útoku v Afghánistánu

"Jsem nesmírně vděčná, že spousta neznámých lidí v této zemi měla pocit, že po tom neštěstí musí něco udělat, šli a poslali peníze neznámým lidem, kterým se ze dne na den zhroutil svět," uvedla v dopise Marcinová a její rodina. Vyjádřila v něm vděčnost za pocit pospolitosti, které jí a její rodině lidé svým darem dali. "Po celou dobu, kdy jsem se o sbírce dověděla, mi dával sílu zvládat všechny události, které následovaly," poznamenala. Poděkovala i za komentáře pod články o padlých vojácích. "Neznámí lidé mi dodávali sílu nepodlehnout a vytrvat. Nikdy Vás, Vy neznámí lidé, nebudu moci obejmout, podívat se Vám do očí a osobně Vám poděkovat. Děkuji, děkuji, děkuji," vzkázala dárcům.

Zároveň v dopise poznamenala, že její syn byl pravidelným dárcem krve. "Dívám se na jeho Janského plaketu a myslím si, že by bylo hezké, kdyby mezi Vámi, kteří jste darovali, byl někdo, komu jeho krev snad zachránila život, a že tak byl založen pomyslný řetěz dobra a já se ho pokusím nepřerušit a pokračovat v něm i nadále," uvedla.

Pomoc ve chvíli nejtěžší

Dopis lidem, kteří přispěli na účet, napsala také rodina Patrika Štěpánka. "Chtěli bychom velmi poděkovat za podporu všech lidí, kteří soucítí s naším zármutkem nad ztrátou milované osoby. Lidé, kteří ač nás neznají, stáli při nás a neváhali pomoci prostřednictvím této sbírky. Velmi si vážíme vaší obětavosti a pomoci ve chvíli nejtěžší," uvedli. Slova díků dárcům podle Šmerdové vzkázala i rodina Kamila Beneše. I oni vyjádřili vděčnost za podporu.

Pietní ceremoniál za zesnulé vojáky na pražském ruzyňském letišti. Rodiny na letištní ploše.
Čeští vojáci v Afghánistánu nepochybili, zachránili další životy

O rozdělení peněz rozhodl výbor fondu, Šmerdová poté rodinám předala darovací smlouvy. Setkání se zúčastnili i vojenští kaplani, kteří jsou pozůstalým od počátku nablízku. Šmerdová schůzky označila za velmi dojemné, milé a vřelé. "Rodiny byly velmi překvapené vlnou solidarity," poznamenala. I ona za příspěvky poděkovala. Podotkla, že solidarita má význam pro celou armádu a vojáky, kteří díky ní vidí podporu lidí.

Pietní ceremoniál za zesnulé vojáky na pražském ruzyňském letišti.
Pietní ceremoniál za padlé vojáky: Zeman je vyznamená in memoriam