„Až v průběhu září budeme vědět, zda budou maturity odloženy či ne, případně o jak dlouho. Vycházím tak vstříc především samotným školám, které se díky tomu, že se z maturity stalo předvolební téma, dostaly do nejisté situace,“ vysvětlila své rozhodnutí ministryně. Sama je pro, aby maturity proběhly v původním termínu, tedy na jaře příštího roku. Je ale smířená i s ročním odkladem, který preferuje Pavel Zelený, šéf Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání, které maturity připravuje.

Hlavním úkolem je teď podle Kopicové přesvědčit poslance o změně jejich záměru odložit start maturit o dva roky. Ministryně soudí, že by to znamenalo jejich faktický konec. I proto, že by stát musel Evropské unii vrátit téměř 200 milionů korun, které na projekt dostal.

„Poslanci by si měli uvědomit, že vystavují trpělivost pedagogů obrovské zkoušce. Roční odklad je maximum, co systém unese. Dvouleté odsunutí by znamenalo v motivaci vedení škol a učitelů takovou ztrátu, že by se v přípravě státní maturity už vůbec nedalo pokračovat,“ je přesvědčena ministryně Kopicová.