Dnes to řekl mluvčí Cermatu Petr Habáň. Podle Janka Wagnera z odborného školského webu Česká škola ale spadl i informační systém pro učitele, kteří se tak o víkendu nemohli na maturity připravit. Zkoušky přitom startují už za tři dny.

Ráno maturitní stránky www.novamaturita.cz ještě nefungovaly, nyní jsou v provozu, i když zpomaleném. Podle Habáně se jedná o takzvaný DDoS útok, který velkým množstvím zasílaných dotazů zahltí napadený web a snaží se jej vyřadit z provozu. Stránky jsou prý přitom zabezpečeny tak, aby vydržely nápor násobku maturantů. Už týden prý ale registrují tisíce připojení v jednom okamžiku, která prý nemohou být způsobena jen velkým zájmem studentů stáhnout si ilustrační maturitní testy.

Podobná situace se přitom opakovala už loni a předloni. „Náklady na ochranu stojí kolem 20.000 korun," tvrdí přitom Wagner, který se zabývá IT řešeními. Kritizoval také, že Cermat nabídl data na náhradním úložišti až v neděli, zajistit kopie prý trvá jen pár desítek minut.

Ilustrační testy mají ředitelé škol

„Máme připraveno alternativní řešení," tvrdí ale Habáň s tím, že kdyby maturitní stránky opět spadly, mohou studenti najít potřebné informace i na facebookových stránkách Udělám maturitu. Zároveň prý mají ilustrační testy k dispozici také ředitelé škol, které by je v případě zájmu mohli studentům uvolnit.

Podobnému útoku jako Cermat byli nedávno vystaveni i mobilní operátoři, některé banky a další instituce.

Testy společné části maturit se budou psát od 2. do 9. května. Ústní zkoušky se uskuteční od 16. května do 10. června.