Babiš studentům vzkázal, že ohledně podoby maturit stále jedná s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO).

"Jeden z výsledků našeho jednání je, že to opatření, které umožňuje žákům zdravotnických a sociálních oborů uznat vykonání povinných didaktických testů podle průměrné známky z vybraných vysvědčení, ministerstvo školství nově rozšíří o žáky těch stejných zdravotních a sociálních oborů vzdělávání, kteří studují jinou formou vzdělávání - dálkové, večerní nebo kombinované," řekl premiér. Označil to za "další vstřícný posun vůči těm, kteří mají teď maturovat".

Volební model Kantar - březen 2021
Náskok koalice Pirátů a STAN se ztenčil. ČSSD by zůstala mimo sněmovnu

Maturity se letos budou kvůli koronavirové situaci a dlouhodobému zavření škol konat v upravené podobě. Maturanti nebudou muset skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Rozhodnout se pro ně budou moci dobrovolně. Pro maturanty, kteří nepracují kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích či domovech seniorů, zůstanou státní didaktické testy povinné, ale prodlouží se u nich čas. Všechny maturanty pak bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru.

Spor o úřednickou maturitu 

Podle údajů Cermatu se k státním didaktickým testům letos přihlásilo 70 987 studentů. Kolik z nich nebude testy skládat v důsledku úlev kvůli epidemii covidu-19, bude Cermat vědět až po skončení zkoušek. Doklad o splnění všech podmínek mohou předložit do 17. května

Státní maturita je podle zákona povinná z češtiny a druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem.

Kontroly řidičů na Přerovsku
Konec nouzového stavu: Hranice okresů se otevřou, zoo přivítají návštěvníky

Babiš už dříve zpochybnil potřebnost skládání tradiční maturity. Přišel s nápadem na úřední maturitu, tedy na to, že maturanti by letos na maturitním vysvědčení mohli mít známky podle průměru za celé své studium střední školy. Ministr Plaga ani mnozí odborníci s nápadem nesouhlasí. Média spekulovala o tom, že rozpor ohledně úřednické maturity je jedním z důvodů, proč chce Babiš Plagu odvolat. Ministr ale nakonec ve funkci zůstal, jeho setrvání v čele resortu podpořili zástupci vysokých škol a školských organizací.