Někteří z oslovených včelařů si první snůšku pochvalují, jiní naopak tvrdí, že byla mizerná. „Byly velké lokální rozdíly. Takže i chovatelé, kteří mají svá včelstva pár kilometrů od sebe, mají zcela rozdílné zkušenosti. Jeden byl s první snůškou spokojený, druhý nevytočil skoro nic,“ vysvětluje Jiří Toman.

Robert Chlebiš z farmy Med Chlebiš v Šilheřovicích rovněž mluví o průměrné až podprůměrné snůšce. „Mám zprávy od kolegů včelařů z Beskyd, kteří se netají tím, že tak slabý rok dlouho nepamatují. Je pravda, že to počasí včelkám letos moc nepřálo,“ uvedl Robert Chlebiš.

Tereza Voříšková a Jan Svěrák při představení filmu Po strništi bos 8. srpna 2017 v Ostravě.
Režisér Jan Svěrák: Při natáčení si nevymýšlím na tátu žádné blbosti…

Jedenadevadesátiletý včelař Ivan Korba ze Slezské Ostravy se stará o pět včelstev a letos med stáčel jen jednou. „Moc toho ty včelky nenanosily, takže ten rok dopadl z pohledu snůšky bídně. Třeba ten příští bude lepší,“ dodal Ivan Korba.

Zákazníci se podle včelařů musejí připravit na to, že si za med připlatí. V současnosti se kilogram květového medu prodává od 185 do 200 korun, pokud lidé nakupují med od menších chovatelů, pořídí med i za 150 či 160 korun.

Povodně 2002  na Českobudějovicku.
Povodně 2002: Předky voda nesrazila na kolena, v boji budeme pokračovat

V průběhu letošního roku šly ale podle Jiřího Tomana ceny medu nahoru o deset až patnáct procent. Robert Chlebiš je přesvědčen, že pokud včelař nabízí zákazníkovi kvalitní med, je cena 200 korun odpovídající. „Už staří včelaři říkali a objevovalo se to i v dobové literatuře, že cena kilogramu medu byla zhruba stejná jako cena másla. Když sleduji současné ceny másla v obchodech, tak by ta cena 200 korun u medu odpovídala,“ dodal Robert Chlebiš.

Včelám začíná nový rok v polovině léta

V současnosti už včelstvům i jejich chovatelům začalo období, kdy připravují včelstva na zimu. „Příroda už včelám moc nektaru nenabízí. Je proto třeba začít včelstva přikrmovat. Používá se k tomu cukerný roztok. Ten se připravuje tak, že se tři kilogramy cukru rozpustí ve dvou litrech vody,“ upřesňuje Jiří Toman a dodává, že zkušení chovatelé nechávají včelám i dostatečnou zásobu vlastního medu.

Včelaři už musejí od července také pečlivě sledovat spad roztočů varroa a v případě většího výskytu jej musejí okamžitě likvidovat.

Služební pes MAX si na své konto připsal další úspěch.
Max našel zdrogovaného řidiče pod plastovou vaničkou