ČSSD tvrdí, že memorandum umožní státu podílet se na zisku z budoucí těžby, podle kritiků dohody ale kvůli ní hrozí státu arbitráž. Zaorálek uvedl, že toto riziko naopak plyne z dřívějších povolení vydaných ministerstvem životního prostředí v gesci ANO.

"Vláda návrh ANO odmítla, čímž samozřejmě odmítla i svoji odpovědnost za nějaké další kroky v této věci," komentoval rozhodnutí kabinetu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Myslím, že se nedopustím chyby, když řeknu, že to byli jenom ministři hnutí ANO, kteří hlasovali pro zrušení," uvedl Zaorálek na dotaz ohledně poměru hlasů, kterým vláda rozhodla. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek později ČTK napsal, že o zamítnutí memoranda se nehlasovalo.

Průzkumné vrty na Cínovci
Dusno kvůli lithiu. Memorandum vyvolalo slovní přestřelku Babiše a Zaorálka

Zaorálek přirovnal postoj ANO k lithiu k procesu, kterým stát přišel o práva na těžbu uhlí. Připomněl, že během jednání o budoucnosti těžební společnosti OKD hnutí ANO vedené Andrejem Babišem prosazovalo privatizaci, zatímco ČSSD usilovala o to, aby se podniku ujala státní společnost Diamo.

Vláda, aby zamezila dalším sporům, přijala podle Zaorálka opatření, která mají posílit práva na těžbu dalších surovin státem. Přijala také usnesení, aby se Havlíček zabýval možností, jak by se stát mohl podílet na těžbě lithia. "Dali jsme usnesení, aby zkoumal, zda neexistuje způsob, jak by (státní podnik) Diamo mohl v celém procesu fungovat, aniž bychom porušili zákony," uvedl.

O memorandu, které Havlíček uzavřel před týdnem, dnes jedná Senát. Sporem se bude čtyři dny před volbami zabývat také mimořádná schůze Sněmovny. Předseda ANO Andrej Babiš dnes poslal premiéru Bohuslavu Sobotkovi, Bělobrádkovi a Havlíčkovi dopis s otázkami, které zpochybňují postoj ČSSD k tématu.

Volební sněm hnutí ANO probíhal 26. února v Praze
Volební přeběhlíci? Více než pětina voličů ČSSD přešla k ANO

Podle Brabce byl podpis memoranda přinejmenším uspěchaný, protože povolení potřebná pro těžbu mohou těžaři dostat až zhruba za pět let. Tudíž podmínky mohla příští vláda vyjednávat po celou dobu svého mandátu, poznamenal. Havlíček řekl, že o memorandu, které má podle něj zajistit co nejlepší podmínky pro stát v už dohodnuté licenci, jednala v srpnu tripartita, o jeho přípravě byli tudíž informováni i koaliční partneři.

ČSSD argumentuje i obecným souhlasem s přípravou dohody, jak ho vyjádřil Brabec v dopise ministerstvu. V tom samém dopise ale Brabec odmítl memorandum spolupodepsat s tím, že nebyl u jeho přípravy. Brabec dnes také uvedl, že citovaný dopis nepodepsal, byl pouze odeslán z jeho datové schránky.

Podle Havlíčka bude kauza žít svým životem až do voleb. Místopředseda koaličních lidovců Daniel Herman dnes jen řekl, že lidovci požadují změnu zastaralého horního zákona, ve kterém by stát definoval suroviny, o jejichž těžbu má zájem.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - většina je na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australská firma EMH. Otevřít chce pro tuto těžbu historický důl na cín.

Kateřina Perknerová.
Komentář Kateřiny Perknerové: Lithiová karta v horké části kampaně