„Je to dobře, že postupně vznikají nová a nová místa. A to hlavně ve městech, kde jsou lidé bydlící v paneláku o toto potěšení mnohdy ochuzeni. Ale mohlo by jich být daleko více,“ řekl Deníku Kubricht. Počet míst s umístěným grilem sleduje dlouhodobě web grilujemevemeste, kde napříč republikou naleznou lidé na 40 míst určených k veřejnému grilování a opékání buřtů.
Jeden z posledních projektů vznikl tento týden ve Dvoře Králové nad Labem. Nejvíce veřejných venkovních „stravoven“, přes tři desítky, je v Praze,. „Vytížená jsou pikniková místa ve Stromovce, z ohnišť pak to v lesoparku Hostivař, Ďáblickém háji a v Divoké Šárce,” uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Pomysnou stříbrnou medaili ve volně přístupných piknikových místech drží Hradec Králové se svými 16 místy. O ty se starají dvě městské společnosti – Městské lesy a Technické služby.
„Staráme se o grily v Šimkových sadech v centru města. Lidé tuto službu využívají stále více a mnohdy se u grilu tvoří fronty. Poslední dobou pozorujeme, že si lidé tato místa vzali za své a oproti minulým letům řešíme čím dál tím méně stížností na nepořádek či poničený majetek,” uvedl ředitel hradeckých Technických služeb Tomáš Pospíšil. Další oblíbenou destinací ke grilování jsou v krajské metropoli Městské lesy, kde mohou lidé využít altány k odpočinku či krytá ohniště ke grilování.
3D gril u cyklostezky
Zagrilovat v přírodě si mohou také lidé v jihočeských Českých Budějovicích, kde město před dvěma lety vyhradilo několik míst k tomu, aby si tam lidé mohli posedět a něco si opéct na vlastním grilu. Grilovací místa jsou například v lokalitě u Malého jezu, v parku Staroměstská a parku 4D.
„Nejvyužívanější je lokalita u maláku. Specifickým místem, kde lidé mohou využít posezení s možností grilování, je tzv. 3D gril u cyklostezky podél řeky Vltavy ve směru na Hlubokou nad Vltavou. Grilovací místo má posezení, stolek a gril s litinovým roštem. Veškeré zařízení, krom roštu, je vyrobeno technologií 3D tisku,“ informoval vedoucí odboru správy českobudějovických veřejných statků Tomáš Kubeš.

Takzvané „grillpointy“ naleznou také lidé v Brně. Hned sedm jich je na plážích brněnské přehrady, jeden veřejný gril je na Špilberku a dva slouží veřejnosti v parku Lužánky.
S větším rozšiřováním grilů, a to i těch veřejných, stoupá i úroveň grilovací kultury. „Naštěstí jsou už za námi časy, kdy lidé brali grilování jako jakousi pokusnou kuchyni, kdy naložili maso do oleje a proložili jej kořením, co doma našli. V tomto ohledu se blížíme k vyspělým grilovacím velmocem. Například k Americe,“ míní David Kubrich.
Jednu věc však lidé podle něj stále při grilování podceňují. Teplotu masa. „Mnohdy se stává, že lidé maso při grilování až příliš vysuší. A to je škoda. I grilování má svá pravidla,“ dodal youtuber.