Pracovníci uherskohradišťského úřadu, pod který spadá Mynářovo trvalé bydliště v Osvětimanech, ale přesto s Mynářem zahájili přestupkové řízení. "Řízení ukončeno nebylo. Pan Vratislav Mynář je teprve předvolán k ústnímu jednání v rámci přestupkového řízení," řekl Aktuálně.cz mluvčí radnice v Uherském Hradišti Jan Pášma. Mynář prý ale o žádném přestupkovém řízení neví.

Úředníci se o Mynáře začali zajímat na základě podnětu pražské advokátky Petry Bielinové, která se v Mynářově rodném kraji zeptala, zda hradní kancléř nespáchal přestupek. Ukázalo se přitom, že úřady nevědí, kdo by měl o Mynářově možné chybě rozhodovat. "Takové přehazování případu jsem ještě nezažila," uvedla Bielinová.

Termín do konce června

Spis s Mynářovým případem se vydal z Hradiště do Prahy, přes ministerstva vnitra a spravedlnosti skončil opět po několika týdnech na radnici v Uherském Hradišti. Právě tento úřad by měl podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána definitivně rozhodnout o Mynářově možném přestupku. K vyřešení případu má úřad čas do konce června. Pokud to nestihne, může být teoreticky přestupek promlčený.

"Vím, že jsem žádný přestupek nespáchal. Jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nemám povinnost podávat majetkové přiznání. Podobné debaty už beru jako folklor, přitom by všem stačilo jen si přečíst zákon," odmítl vinu Mynář. Jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana nedávno zveřejnil, že jeho průměrný čistý měsíční příjem činil 119.636 korun.

Dienstbier předloží novelu zákona

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) tvrdí, že Mynář by měl předkládat majetkové přiznání už nyní. Chce navíc během několika dní předložit vládě novelu upřesňující, kdo bude muset oznámení o svém majetku odevzdávat. "Mají to být všichni, kdo se podílejí na rozhodování o veřejných zakázkách či mohou provádět finanční operace nad 250.000 korun," uvedl Aktuálně.cz.

Novela také zvýší až na 250.000 korun pokutu za to, že politik zamlčí nebo nesprávně uvede některé údaje v majetkovém přiznání. Nově bude rovněž nutné odevzdávat oznámení ihned po nástupu do veřejné funkce.