Povodňová bdělost s nízkým stupněm nebezpečí už platí jen pro Prahu a kraje Středočeský, Jihočeský a Plzeňský. Výstraha trvá do sobotního rána.

Déšť v Česku je nyní místy trvalý, do dnešní půlnoci by mohlo na některých místech napršet asi 15 milimetrů, na Šumavě a v Novohradských horách až 20 milimetrů. Srážky budou během večera a první poloviny noci od severu slábnout a ustávat.

Horní toky řek budou odpoledne a večer klesat. Vzestup ale ještě čeká dolní části povodí, v noci na pátek by měla kulminovat Berounka v Berouně a v pátek dopoledne Vltava v Praze, průtok se bude pohybovat kolem prvního stupně povodňové aktivity. Stoupat bude také Labe pod soutokem s Vltavou, překročení prvního stupně tam ale není pravděpodobné.

Mírné vzestupy hladin

Kvůli srážkám čekají meteorologové ještě mírné vzestupy hladin v povodí horní Vltavy, zejména pak na tocích odvodňujících Novohradské hory. Prvního stupně povodňové aktivity pravděpodobně dosáhnou Černá, Malše a horní tok Lužnice. „Ostatní toky budou mírně rozkolísané v závislosti na aktuálním rozložení srážek," uvedl ČHMÚ.

Za posledních 24 hodin spadlo nejvíce srážek v oblasti Jeseníku, na Mladoboleslavsku a Klatovsku. Přívalové deště nejvíce rozvodnily Černý potok u Velké Kraše na Jesenicku, kde byl přechodně překročen třetí stupeň, tedy ohrožení.

Podrobnou předpověď počasí čtěte zde.