Zaorálek připustil také možnost, že dnes trojice vyjednávacích týmů otevře i již uzavřené kapitoly, aby se v nich některé drobnosti definitivně ujasnily. Těžiště jednání by ale mělo být v oblastech daní a zdravotnictví.

Zvýšení daní pro firmy a zavedení sektorové daně pro vybrané obory požaduje ČSSD, odmítají jej ANO i lidovci. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dnes ČTK řekl, jeho strana bude usilovat buď o zvýšení firemních daní o jedno až dvě procenta, nebo o zavedení sektorového zdanění. „Pokud nebude možnost zvýšit zdanění firem, pak vidíme možnost zvýšení zdanění těch nejbohatších," uvedl s tím, že ČSSD usiluje o zdanění příjmů fyzických osob nad 100.000 korun měsíčně 27 až 30 procenty. V programu strana přitom usilovala o druhé daňové pásmo ve výši 30 procent.

Vedle Faltýnka dnes odmítavý postoj k nárůstu firemních daní potvrdil i první místopředseda lidovců Marian Jurečka, jenž dnes s několika spolustraníky jednal se zástupci bank. Ti lidovcům sdělili své argumenty, proč sektorovou daň, která by se měla týkat především bank, nezavádět. Že by se KDU-ČSL podařilo prosadit společné zdanění manželů, Jurečka za příliš pravděpodobné nepovažuje.

Pokud jde o zdravotnictví, je podle Jurečky potřeba lékařům a lékárnám říct, jak jim budou vyrovnány příjmy v případě zrušení některých poplatků. ČSSD si dokáže představit, že by se již neobnovoval původně šedesátikorunový poplatek za den v nemocnici, ANO si ještě svůj postoj k poplatkům chce ujasnit. Faltýnek obecně vyjádřil spokojenost s tím, že se většina bodů z programu ANO dostala do návrhu koaliční smlouvy.

Sociální demokraté podle Sobotky svým partnerům v pondělí večer zaslali kompletní návrh koaliční smlouvy s výsledky všech dosavadních jednání. Faltýnek ale nepočítá s tím, že by mohla být již dnes večer zveřejněna, protože prý ještě dozná změn. Je poměrně dlouhá, patrně jedna z nejdelších, má nyní 46 stran, řekl dále Faltýnek, podle něhož by hnutí ANO konečnou verzi koaliční smlouvy mohlo schválit do týdne od finální dohody.

Podle Faltýnka se dnes klub strany zabýval také dovolenkovou absencí poslance Martina Komárka při hlasování o státním rozpočtu minulý týden. Klub, na kterém se čerstvý poslanec omluvil, Komárka i ostatní zákonodárce ANO vyzval, aby v případě dalších závažných a zásadních hlasování svou účast řešili předem a případně kvůli hlasování zrušili své dovolené. Žádná sankce nyní Komárkovi nehrozí, do budoucna ale bude prý klub o jejím zavedení v podobných případech uvažovat. Faltýnek dnes své kolegy také vyzval k podpoře kandidáta TOP 09 na místopředsedu Sněmovny.